Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 240

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 240 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 240

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Haber

Haber, yeni bir olay veya olgu ile ilgili kitle iletişim araçları yoluyla verilen bilgidir. Bilgi verme ve alma temeline dayanır. Olay veya konu ile ilgili kamuoyunu aydınlatır ve kamuoyu oluşturur.
Haberde bilinen bir zaman dilimine ait olaylara ve olgulara yer verilir. Doğru bilgi vermek amaçlanır. Farklı kaynaklardan haberin doğruluğu kontrol edilir. Haberde açık, sade bir dil kullanılır; kesin ifadelere yer verilerek kuşku, olasılık anlamları içeren ifadelerden kaçınılır. Haber oluşturulurken yerel kaynaklardan, resmî ve özel haber ajanslarından yararlanılır. Haberdeki bilgilerin kaynağı belirtilir. Haberde haber alanın neyin haber, neyin yorum olduğunu seçebilmesi sağlanır. Haber gerçeklere dayanarak bilgilendirir; yorum ise haberi yapanın düşüncelerini, inançlarını, kişisel yargılarını içerir. Haber metinleri, sanat metinlerine kaynaklık edebilir; örneğin Dostoyevski’nin Suç ve Ceza, Orhan Kemal’in Vukuat Var adlı eserleri bir haberden yola çıkılarak yazılmıştır.

Haberi oluşturan unsurlar 5N 1K kuralına göre düzenlenir. 5N 1K kuralı, haberle ilgili bilgileri bir bütünlük içinde tüm ayrıntılarıyla vermek için kullanılır. 5N 1K kuralı; ne, nerede, ne zaman, nasıl, neden (niçin) ve kim sorularından oluşur. “Ne” habere konu olan olayın, olgunun ne olduğunu ortaya koyar. “Nerede” haberdeki yerle, “ne zaman” ise haberdeki olayın zamanıyla ilgili bilgi verir. “Nasıl” habere konu olan olayın gerçekleşme sürecini açıklar. “Neden” haberdeki olayın sebebini ortaya koyar. “Kim” habere konu olan olayın kim tarafından gerçekleştirildiğini, kiminle ilgili olduğunu belirtir.

Bir kitleyi ilgilendiren, etkileyen olaylar haber değeri taşır. Bir eylemin ya da söylemin hedef kitleye ulaştırılması için taşıması gereken özellikler haberin değerini belirler. Bu yüzden haber güncel, doğru, önemli ve ilginç olmalıdır. Haber metinleri; yaş, cinsiyet, etnik köken, sosyoekonomik düzey, öğrenim durumu, dünya görüşü vb. bakımından farklı özelliklere sahip kitleler üzerinde farklı etkiler gösterir. Toplum sağlığını olumsuz etkileyeceğinden şiddet içerikli haberlerin, baskı sayısını artırma ve reytingi yükseltme aracı vb. olarak kullanılmaması gerekir.

Bir haberde asıl haber değeri taşıyan unsura odak noktası denir. Haberin odak noktası, 5N 1K sorularından öne çıkarılan unsurdur. Haber metinleri aynı konuyu ele alsa da haberi farklı biçimde sunabilir. Aynı olayla ilgili farklı odak noktalarından hareketle farklı amaçlara hizmet eden haberler yazılabilir. Haberlerin amaç ve odak noktası değiştiğinde haberin içeriği ve dili de değişir. Haberle ilgili nelerin belirtileceği, amaç ve odak noktasına göre şekillenir. Haberde en önemli öge olay ise “ne”, olayın nedeni ise “neden”, kişi ise “kim” sorularının cevabı olan kelimeler vurgulanır.
Örneğin bir trafik kazası haberinde “Trafik Kazası” başlığı olayı,
“Aşırı Hız Ölüm Getirdi” başlığı olayın nedenini, “Ünlü Şarkıcı Hayatını Kaybetti” başlığı kişiyi odak noktası yapmıştır. Haber yazılmaya başlanmadan haberin odak noktasının belirlenmesi dağınıklığı ortadan kaldırır, amacı belirginleştirir, istenen vurguyu sağlar, haber yazma işini kolaylaştırır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 240 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!