Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 119

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 119

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

arz etmek: 1. Sunmak. 2. Göstermek. 3. Saygı ile bildirmek.
disk:  Manyetik olmayan ince bir metalden oluşmuş ve yüksek yoğunluklu ışık kaynağı kullanarak optik tarama düzeneği ile okunan veri saklama ortamı.
disket: Bilgisayardaki işlemlerin kaydedildiği manyetik araç.
monitör: Televizyon, bilgisayar vb. nde görüntü ile sesin niteliğini eşleme, görüntü seçimini gerçekleştirme, görüntüyü yayımlama gibi işlerin denetlenmesinde kullanılan alet, göstergeç.
özenti: Beğendiği bir durumda olma, beğendiği şeye benzeme çabası.
sektör: 1. Bölüm, kol, dal, kesim. 2. Aynı işi yapan topluluk.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz “Bilim Dünyasının Dili: Sanal Ortam Türkçesi” makalesi sosyal bilimler alanında yazılmış bir makaledir. Makalede günümüzde teknolojinin gelişimiyle birlikte genel ağ imkânıyla sıkça kullanılan sosyal medyanın Türkçe üzerindeki etkisine yer verilmiştir. Makalede açıklayıcı anlatım türü ağır basmış ve örneklemelere yer verilmiştir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz “Bilişim Dünyasının Dili: Sanal Ortam Türkçesi” metninde anlamı verilen kelime ve kelime gruplarının dışında bilmediklerinizi metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

bilişim

  • tahminim: Bilgisayarla ilgili bilgi teknolojisi
  • sözlük anlamı: Bilişim, bilişim bilimi ya da bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın kuramsal temellerini ve bunların bilgisayar sistemlerinde uygulanabilmeleri sağlayan pratik teknikleri araştıran bir yapısal bilim dalıdır.

özenti

  • tahminim: Birini taklit etmek, taklit
  • sözlük anlamı: kişinin, beğendiği şeye benzeme heves ve çabası ya da beğendiği bir duruma ulaşma hevesi.

2. Metin ile konusu, amacı ve hedef kitlesi arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu makale, sosyal bilimler alanında yazılmış bir makaledir. Makalede günümüzde teknolojinin gelişimiyle birlikte genel ağ imkânıyla sıkça kullanılan sosyal medyanın Türkçe üzerindeki etkisine yer verilmiştir. Makalede açıklayıcı anlatım türü ağır basmış ve örneklemelere yer verilmiştir. Hedef kitlenin bilişim alanındaki bilgisi arttırılmak istenmektedir.

3. Metnin ana düşüncesi ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

  • Cevap:

Ana düşünce: Bilişim alanında ve sosyal medyada zaman kullanımının kontrolü

Yardımcı düşünce: Bilişim alanındaki yenilikler, sosyal medya bağımlılığı, teknoloji de zaman kavramı

4. Metinde başvurulan anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yollarını belirleyiniz. Bunların metindeki işlevlerini açıklayınız.

  • Cevap: Metinde açıklama anlatım biçiminden ve örnekleme, sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yollarından faydalanılmıştır.

5. Metinde, metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları ve metnin dönemin gerçekliğiyle ilişkisini açıklayınız.

  • Cevap: Metin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtır, çünkü metinde verilen bazı bilgiler o dönemde yapılan araştırmalardan bilimsel verilerden faydalanılarak verilmektedir. Bundan dolayı tutarlı ve geçerli bilgilerdir.

6. Metinde ortaya konan bilgileri, görüşleri; gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik ve doğruluk açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Metinde verilen bilgiler bilimsel verilere dayanmaktadır. Örneğin yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda elde edilen bulgulardan faydalanılmaktadır. Yazar bu bilgileri okurlarıyla paylaşır.

7. Metinde yazarın/anlatıcının konu ve okuyucuya yönelik tavrını belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde yazar okura bilgi vermeyi amaçlamakta okurun bilişim alanında karşılaşacağı tehlikeleri önceden uyararak önlemeye çalışmaktadır.

8. a) Aşağıdaki parçada kullanılan noktalama işaretlerinin görevlerini açıklayınız.

(…)
Terim; bir bilim, sanat, meslek dalıyla veya bir konu ile ilgili kavramı karşılayan kelimedir. Eskiden terim, “ıstılah” adıyla adlandırılırdı. “Çeşitli bilim dallarının, sanat ve meslek kollarının özel kelimeleri olarak tanımladığımız terim sözü, Lâtince ‘sınır, son’ anlamına gelen terminus kelimesine benzetilerek derlemek fiilinin eski şekli olan termek fiilinden -im eki getirilerek türetilmiştir. Türk Cumhuriyetlerinde ise, bu terim Rusçadaki biçimiyle termin olarak kullanılmaktadır.” (Züfkar 1991: 20).
(…)

  • Cevap: Üç nokta: Açıklama yapılan ve devamı olduğunu anlatan kısımlar yerine kullanılmıştır.
  • Nokta: Biten cümlelerin sonuna getirilmiştir.
  • Parantez işareti: Verilecek bilgiler için kullanılmıştır.

b) Yukarıdaki parçada herhangi bir yazım veya noktalama hatası olup olmadığını belirleyiniz.

  • Cevap: Yukarıdaki yazıda yazım ve noktalama hatasına rastlanmamıştır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 119 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!