Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 20

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 20

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

ahi : 1. Cömert. 2. Kardeş. 3. Ahilik ocağından olan.
cihan : 1. Evren. 2. Dünya.
maksut : İstenen, niyet edilen, güdülen, amaçlanan.
sufi : Tasavvuf inançlarını benimseyerek kendini Tanrı’ya adamış kimse, İslam gizemcisi, mutasavvıf.
tecelli: 1. Belirme, görünme, ortaya çıkma, zuhur etme, meydana çıkma. 2. Tanrının insanlarda ve doğada görünmesi. 3. Alın yazısı, kader.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Edebiyatın Sanat Akımları ile İlişkisi: İnsanları bir araya getiren, bir arada tutan en önemli etkenler; düşünceler ve inançlardır. Bu düşünceler de düşüncelere inananlar da insanlık geliştikçe gelişmiş ve değişime uğramıştır. Böylece insanlar yeni düşünce sistemlerine, siyasi düşüncelere sahip olmuşlardır. Toplumsal değişmeler baş göstermiş, bilimsel gelişmeler süregelmiştir. Bunların yanı sıra müzik, heykel, resim gibi sanatlarda da sürekli yenilikler, değişiklikler yaşanmıştır. Bu değişim ve gelişmeler, edebiyata yansıyarak edebî ürünler belli bir sanat anlayışı doğrultusunda yazılmış ve oluşturulan bu edebî ürünler, edebiyat ve sanat akımlarını oluşturmuştur.
17. yüzyılda Batı’da etkili olan Aydınlanma Çağı, toplumsal değişmeleri beraberinde getirmiş ve edebiyatı da etkilemiştir. 19. yüzyılda Türk edebiyatını da etkisi altına almış, Tanzimat Dönemi Edebiyatı sanatçısı olan Namık Kemal’in daha önce edebiyatımızda kullanılmayan “hürriyet, miiiet, adalet, hak” gibi kavramları kullanmasını sağlamıştır.
Toplumsal değişme ve gelişmelerin oluşturduğu ve edebiyatımızın da etkisinde kaldığı bazı akımlar şunlardır: Sebkihindi, yerlileşme (İslam etkisinde gelişen Türk edebiyatı); klasisizm, romantizm, realizm, natüralizm, sembolizm, parnasizm, sürrealizm, fütürizm vb. (Batı edebiyatı akımları)
Okuduğunuz Yunus Emre’ye ait olan şiir ‘İlâhî’ nazım türüyle yazılmış, İslam inancına dayanan tasavvuf anlayışı doğrultusunda söylenmiş ve zamanla bir edebî anlayışa dönüşmüştür.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz “İlâhî” şiirinde anlamı verilen kelimelerin dışında bilmediklerinizi metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

avunmak: teselli olmak

Tecelli: ortaya çıkma, belirme, görünme.

Ahi: eliaçık, cömert.

Sufi: Sufi kelimesinin kökü yün anlamına gelmektedir. Arapçada ise sûf kelimesi olarak geçmektedir. Sufi kişiler ilk dönemlerde ibadet ve zühd ile uğraşan ve ”zahid, abid, nasik olarak nitelendirilen kişiler idi. Sufi kelimesi sözlük anlamı ise mutasavvıf manasına gelmektedir.

2. Şiirin temasını belirleyiniz.

  • Cevap: Allah Sevgisidir.

3. Şiirdeki manevi ve evrensel değerleri belirleyiniz.

  • Cevap: Kardeşlik, insan sevgisi, insanlara yardımcı olma isteği ve dünyada barışın temenni edilmesi gibi manevi ve evrensel değerlerden söz edilmektedir.

4. Okuduğunuz şiirde edebiyat, sanat ve fikir anlayışlarının yansımalarını değerlendiriniz.

  • Cevap: Okuduğumuz şiir tasavvuf inancının örneğini teşkil eder. Tanrı sevgisinin bütün olumsuz his ve hırlardan arınmamın temsili olan bu şiir anlayışının Yunus Emre’nin kişiliği ve şiirinde can bulduğunu görebiliriz.

5. Şiiri tasavvuf yönünden değerlendiriniz.

  • Cevap: Şiirde aranılan istenen aşkın beşeri yani bizim bildiğimiz aşk değil Tanrı’ya yani yaratıcıya olan manevi aşk olduğundan bahsedilir ki bu Tasavvuf inancının özünü oluşturmaktadır.

6. Okuduğunuz şiir ve Yunus Emre hakkında verilen bilgilerden hareketle şiir ve şair arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Yunus Emre Tasavvuf inancına sahip bir şairdir. Bu şiirinde de bu görüşlerinin şiirine olduğu gibi yansıdığını görürüz. Bu da bize onun sözü ile düşüncesinin aklındakiler ile şiirinin aynı doğrultuda seyrettiğini kanıtlar.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 20 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!