Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 21

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 21

YUNUS EMRE (13. YÜZYIL)

Hayatı ile ilgili çok fazla bilgi olmayan şairin Taptuk Emre dergâhında yetiştiği biliniyor. Dinî-tasavvufi halk edebiyatının en büyük şairlerinden olan Yunus Emre, derin bir hoşgörüye sahipti. İyi bir gözlem gücüyle yazdığı şiirlerinde din, tasavvuf ve hoşgörü konularını işledi. Şiirlerinde konuşma dilini kullandı, Arapça ve Farsça sözcüklere de yer verdi. Şiirlerinde hem aruz hem de hece ölçüsü kullandı. Divan edebiyatına özgü olan musammat gazel, musammat kaside gibi nazım şekillerini hece ölçüsüyle; gazel, mesnevi gibi nazım şekillerini aruz ölçüsüyle yazdı. Şairin Risâlet’ün-Nushiye (573 beyitten oluşan bir mesnevidir.), Divan (Sağlığında düzenlenen bir divan değildir.) adlı eserleri vardır.

DİL BİLGİSİ

1. Okuduğunuz “Çalıkuşu” metninden alınan aşağıdaki cümlede kullanılan kısa çizginin (-) görevini belirleyiniz. Kısa çizginin kullanıldığı diğer durumları da açıklayarak bu durumlara örnekler veriniz. Örneklerinizi noktalı alana yazınız.
“Yanlarından ayrıldığım zaman göz ucuyla bana bakıyorlar, tuhaf bir surette sallanan kirli bacaklarını -kabuğuna çekilen kaplumbağalar gibi- yavaş yavaş çekerek altlarına alıyorlar. Ne yapalım, yavaş yavaş alışacağız.”

  • CevapKısa çizginin kullanım alanı ile ilgili örnekler şu şekildedir;

Satırlarda kelimeleri ayırmak için
Ara sözleri belirtmek için
Eklerine ayırmak için
Kök ve gövdeleri belirtmek için
İsim ve fiil eklerini belirtirken
Heceleri göstermek için

2. Okuduğunuz metinlerde geçen “şikâyet, sükûnet, âşık” kelimelerinde bulunan düzeltme işaretinin (A) görevi nedir? Düzeltme işareti, kullanıldığı harflerin nasıl okunmasını sağlar? Sizler de düzeltme işaretinin kullanıldığı kelimeleri belirleyerek kelimelerinizi aşağıdaki noktalı alana yazınız. Bu kelimeler üzerinde telaffuz çalışması yapınız.

  • Cevap: Bir metin gözden geçirilirken metnin herhangi bir yerinde düzeltme yapılmasını gerektiğini ortaya koyar. Genellikle bir noktalama işaretinin yokluğuna, kelime eksikliğine ya da yarım bırakılmış cümlelere işaret eder.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!