Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 239

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 239 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 239

lediği veya dinlediği bir marstır. O, artık bizim için milli birliğin elli yıldan beri yaşanan sembolü hâline gelmiştir.

(…)
Ben “istiklâl Marşı”nı taşıdığı “edebT kıymetten ziyade ifade ettiği “ebedî” kıymetler dolayısıyla sever ve üstün bulurum. Bu kıymetler bizi o müthiş tarihî trajediden kurtarmış, bizi bugüne kadar getirmiştir. Onlann bundan böyle de bizi yasatacağına, ayakta tutacağına ve ilerleteceğine inanıyorum. Âkif, eserinde bu kıymetleri çok güzel özetlemiş, heyecanlı ve kuvvetli bir şiir şekline sokmuştur. Bunları şöyle sıralamak mümkündür.

1. İstiklâl: Şiirin adı, yazıldığı devir gibi bugün de Türk milletinin inandığı en yüksek değeri ifade ediyor. İstiklâl Savaşı, Türkiye’yi sömürge yapmak isteyen saldırgan devletlere karşı açılmıştır. Bugün de Türkiye’yi yok etmek isteyen devletler vardır ve Türk milleti bunların kimler olduğunu biliyor. Türk milleti yüzyıllar boyunca hür ve müstakil yasamak için savaşmış bir millettir. Bunun en eski delillerinden biri VIII. yüzyılda dikilmiş olan “Orhun Kitabeleredir. Köle değil, efendi olmaya alışmış olan Türk milleti için İstiklâl gerçekten de en üstün değerdir. Âkif. “İstiklâl Marşf nda Türk milletinin bu duygusunu şöyle dile getirir:

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yasanm;
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşanm;
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağlan, enginlere sığmam, tasanm.

Türk tarihi bu mısralarda ifade ediıen duyguya şahadet eden binlerce hadise ile doludur. İstiklâl, gerçekten Türk milletinin tanıdığı ve sevdiği en üstün değerdir.

2. Hak: Milletlen yasatan sadece İstiklâl duygusu değildir. İstiklâl, kendisini aşan başka bir değere dayanır ki, onun adı “hak”tır. Hak kelimesi, Türkçede hepsi de derin mânalar taşıyan üç varlığı ifade eder: Tanrı, adalet ve hakikat. Bu üç mânanın aynı kelimede birleşmesi boşuna değildir. İslamiyet’te hak kavramı Allah ile yakından ilgilidir. Tann, yarattığı bütün fertlere ve milletlere yaşama hakkını vermiştir. İnsanlar doğuştan bu hakka sahiptirler. Hiçbir fert başkasını öldürme hakkına sahip olmadığı gibi, milletler de birbirlerini köle hâline getiremezler. Bu, varoluşla bir olan İlahî kanuna aykırıdır.

İslamiyet’e göre fertler ve milletler birbirlerine eşittirler. (…) Bundan dolayı Âkif in:

Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin İstiklâl

mısrasında görüldüğü üzere, “İstiklâl” ile “Hak” arasında münasebet kurması, derin bir mâna taşır. Hakk’a tapan milletler, İstiklâle lâyıktırlar. Tann’yı. adaleti ve hakikati tanımayan milletler köle olurlar. Bu mısra alabildiğine derinleştirilebilecek bir mânaya sahiptir.

3. İman: “İstiklâl Marşı”nın en mühim kısımlarından biri maddî kuvvet ile manevi kuvveti karşılaştıran ve bu sonucu öncekine üstün gösteren bir parçadır.

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar.
Benim imân dolu göğsüm gibi serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar,
“Medeniyet” dediğin tek dişi kalmış canavar?

Burada maddî kuvvete sahip olan Batı “çelik zırhlı duvar” benzetmesi ile ifade edilmiştir. Maddî kuvvet itibarıyla zayıf olan Türk milletinin güvendiği başlıca kuvvet ise “iman”dır. İman, insanın dışında

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 239 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!