Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 240

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 240 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 240

değil içinde olan ve maddî değil, manevi bir varlıktır. İman, yasama iradesi, haklı olma gücü, Tanrı’ya güvenme gibi hepsi de manevi olan duygu ve düşüncelerle tarif olunabilir ve gerçekten de bunlar maddî kuvvetten üstündür. Tarihe; dinler, idealler ve ideolojiler şekil vermiştir. İstiklâl Savaşı’nı en güzel şekilde tefsir edenlerden birisi olan Ziya Gökalp, Türkçülüğün Esaslan’nda şöyle der:

… İki ordu ve iki millet birbiriyle savaşırken, birisinin galip, diğerinin mağlup olması neticesini veren en başlıca amiller, iki tarafın felsefeleridir. Ferdî hayatı vatanın İstiklâlinden, şahsi menfaati namus ve vazifeden daha kıymetli gören bir ordu, mutlaka mağlup olur. Bunun aksi bir felsefeye mâlik olan ordu ise, mutlaka galebe çalar. O hâlde, i talk felsefesi itibarıyia, Yunaniıiarıa İngılizler mi daha yüksektir; yoksa Türkler mi daha yücedir? Bu sualin cevabını verecek, Çanakkale muharebeleri ile Anadolu muharebeleridir. Türkleri bu iki muharebede de galip kılan, maddî kuvvetleri değildir. Ruhlannda hükümran bulunan millî felsefeleri idi.

Akif’in zikredilen parçada sözde medeniyeti temsil eden Batı’yı “tek dişi kalmış canavari’a ben- Z.0İ1 itesi ueriıı üiı görüşe aayanır. Maooı Kuvvet yırtıcı, hayvanî bir mahiyeti haizdir. Fakat o, sanıldığı kadar güçlü değildir. Zira maddî kuvvet, beşeri ve manevi bir değer taşımaz. Yunus’un çok iyi hissettiği gibi, Tanrı’yı içinde taşıyan insanoğlu için en üstün değer, dostluk ve iyiliktir. Maddî kuvvet ne kadar zâlim olursa, insanlık nazannda o kadar alçalır. Maddî kuvvet üstünlüğüne dayanan Batı, I. Dünya Savaşı’ndan sonra çürümüştü. Akif’in onu “tek dişi kalmış canavar”a benzetmesi tamamıyla yerinde- dir. Bugün maddî kuvvete dayanan devletlerin içten içe çürüdüklerini görmüyor muyuz? Hiçbir maddî kuvvet, zulüm ve saldırganlığı meşru kılamaz.

4. Vatan: İstiklâl kavramı, vatan kavramı ile alâkalıdır. Her milletin üzerinde yaşadığı toprak onun için hayati bir ehemmiyete sahiptir. Fakat vatan sadece “topraklan ibaret değildir. Vatan; tarih, din ve milletin kaynaştığı bir yerdir. Akif bunu unutanlara seslenir
Bastığın yerleri “toprak” diyerek geçme, tanı!
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehîd oğlusun, incitme, yazıktır atanı,
Verme dünyâlan alsan da bu cennet vatanı

Milletler yüzyıllar boyunca yaşadıklan vatanla öylesine kaynaşırlar ki, onları birbirinden ayırmak büyük ıstıraplara sebep olur. Akif, yedinci dörtlükte bu bağlantıyı ifade etmiştir.

5. Din: Milletlerin bir birlik hâline gelmesinde dinlerin büyük rolü vardır. Câmi kelimesi, lügat mânasıyla toplayan, birleştiren demektir. Türkler İslamiyet’ten önce, umumiyetle birbirlerine düşman küçük topluluklar hâlinde yaşıyorlardı. İslamiyet’i kabul ettikten sonra birieşerek büyük devletler kurdular. İslam felsefesinin temelinde olan vahdet fikri onlan ve başka kavimleri aynı bayrak altında topladı.

Dinler, bugün de kendine inananlan, uzakta olsalar bile, birbirlerine yakın kılar. Dünyanın dört bir tarafına dağılmış olan Yahudileri, dinleri yok oimaktan kurtarmıştır. Bugün onları İsrail’de birleştiren, kavmî şuurlarına sımsıkı bağlı olan dinleridir.

Dinin üstün değerlerinden biri, insan ruhunu yücelten “kudsiyyet” duygusunun en büyük kaynağı olmasıdır. Türk halkı gibi dinine bağlı olan Akif, hem kendisinin, hem de milletinin duygusuna tercüman olarak Allah’a şöyle yalvarın Ruhumun senden İlahî şudur ancak emeli;

Değmesin mâ’bedimin göğsüne nâ-mahrem eli!
Bu ezanlar -ki şehâdetieri dinin temeli- Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 240 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!