Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 241

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 241 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 241

O devre ait bütün vesikalar apaçık olarak gösterir ki, İstiklâl Savaşı’nın kazanılmasında “Millî İstiklâl” fikri kadar dinin de büyük rolü olmuştur. Bunu inkâr tarihî gerçeklere aykırı olur.

Türk halkı bazı sathi aydınlara rağmen, bugün de vatanında -şehadetleri dinin temeli olan- ezanın ebedî olarak inlemesini candan istemektedir. Şundan hiç şüphe etmemek lazımdır: Türkiye’de dini yıkan Türk milletini yıkar. Dini anlayan ve yücelten onu ebediyete kadar yaşatır.

Milletlerin tarihlerine, ruhlarına yabancı olan sözde aydınlar, “yabancı” veya “yabancılaşmış” kimselerdir. Türk halkı onları, kullandıkları kelimelerden ve ses tonlarından tanır.

“İstiklâl Marşı”nın ifade ettiği en üstün değerler işte bunlardır. Şahsen onların dün olduğu gibi, bugün ve yarın da kıymetlerini kaybedeceklerine kani değilim. Zaten onları, Allah saklasın kaybedersek, şerefli bir millet ve insan olmaktan çıkar, köle ve hayvan seviyesine ineriz. Bundan dolayı bu kıymetlere sımsıkı sarılmamız ve her nesle onları aşılamamız lazımdır.

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

amil: Etken, etmen, sebep, faktör.
buhran: Bunalım, bunluk, kriz.
galebe: 1. Yengi. 2. Üstünlük, çokluk.
güfte: Müzik eserlerinin yazılı metni, söz.
haiz: Bir şeyi olan, elinde bulunduran, taşıyan.
kudsiyet (kutsiyet): Kutsallık.
malik: Sahip, iye.
mefkure: Ülkü, ideal.
muharebe: 1. Savaşta yapılan çarpışmalardan her biri. 2. Güçlü tartışma.
salâhiyet (salahiyet): Yetki.
sath (satıh): 1. Yüzey. 2. Görünen bölüm.
şuur: Bilinç.
taganni: 1. Zenginleşme. 2. Muhtaç olmama, yetinme. 3. Makamla okuma.
vahdet: Bir olma, tek olma, birlik, teklik.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Cumhuriyet Dönemi’nde Eleştiri: Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren yazarlarımız; eleştiri türünde eser vermeye devam etmiş olsa da bu tür, 1940’tan sonra gelişmiştir. Öznel eleştiri örnekleri, yerini nesnel eleşti- rilere bırakmaya başlamıştır. Cumhuriyet Dönemi’nin önemli eleştiri yazarları arasında Yahya Kemal, Mehmet Kaplan, Cemil Meriç, Fethi Naci, Nurullah Ataç, Berna Moran, Gürsel Aytaç, Vedat Günyol adlı yazarlarımızı sayabiliriz.

Mehmet Kaplan’a ait okuduğunuz “Türk İstiklâl Marşı” metni esere yönelik bir eleştiridir. Mehmet Kaplan, edebiyatımızda esere yönelik eleştiri türünü başarıyla uygulayan yazarlarımızdandır. Kaplan, bu eleştirisinde İstiklâl Marşı’nı içerik yönünden incelemiştir. Özellikle İstiklâl Marşı’nda geçen bazı kavramlar üzerinde durmuştur. Bu kavramlar; istiklâl, hak, iman, vatan ve din kavramlarıdır. Hak kavramının da derin anlam taşıyan üç varlığı ifade ettiğini belirtir: Tanrı, adalet ve hakikat.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 241 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!