Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 257

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 257 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 257

“— Bu bahiste bir tek isim tanıyorum: Halide Edip Hanımefendi. Fakat bunun Türkçülüğü de (Gabriel Rossetti) nin Türkçülüğüdür.”

— Şinasi’den evvelki edebiyat hakkındaki düşünceleriniz nedir? O edebiyat için “sun’idir, sahtedir, taklittir.” diyenler var. Siz ne dersiniz?

u— Ben ne deriiimL Ben derim ki Şinasi’den evvelki edebiyat, Şinasi’den sonraki edebiyattan daha az sun’i ve daha çok samimidir. Şüphe yok ki her ikisi de birer taklit edebiyatı idi; fakat birinin taklit ettiği şarktı. Bu milletin, ana yurdundan gelirken göç yollanna tesadüf etmiş olan bildik, tanıdık bir şark. Ötekinin taklit ettiği ise yabancı bir batı ve yabancı batınm yabancı olan duygulan, duyuşlan idi. Şarkılar, az farklarla, birbirine benzerler; seyahat edenler bunu görmüşlerdir. Türk, Arap ve Acemin adeta birbirlerine karışmasından ortaya çıkmış bir örneği olan Osmanlı Türk’ü ise, bunların hepsine birden benzer.

O. rahat ve ölçülü bir hassasiyet içinde yasar. Hayatı kanşık manalarla yüklenip düşünmekten nefret eden, güler yüzlü, sade, rind ve kalender yaradılışta bir insandır. Bu sadeliği çininin üç renginde, nakışın tekrarlanan çizgisinde, şiirin sınırlı mevzulannda, musikinin ısrarlı tek nağmesinde, mimarlıkta binaların medrese ve cami tipi etrafında dönüp dolaşmasında görülmez mi? Osmanlı Türk’ü için Norveçli (İbsen) ve dolaşık ruhlu (Barrâs) birer acayip şeydirler. Şinası’den sonrakiler hep bu acayip şeyleri Türk edebiyatı için kendilerine örnek edinmişlerdi. Şinasi’den evvelkiler ise, onlar da sade insana daha çok yakın idiler. Onlar samimi, usul ve erkânı bilen, seven adamlardı. Âdetlerine göre elbiseleri, zevklerine göre hayatlan ve hayatı sürdürüş tarzlan vardı. Şiirleri dikkatle okunursa kendilerinin hususiyetlerini, zamanlarındaki sedirin, iskemlelerin ve lambanın şekline, eğlencelerinin nelerden ibaret olduğuna, hatta çiçeklerinin cinsine kadar, her türlü özelliklerini bu şiirlerden anlayabilmek mümkündür. Onlann hayatları ile şiirleri arasındaki bağlılık o kadar sıkı idi. (…)

— Sanatınız ve şiiriniz hakkındaki fikirleriniz nedir?

“—Maalesef aklımın beğendiğini ruhum cok zaman sevmemiştir. Bundan tabiî mahzunum. Bana derlerse ki sanat nasıl olmalı? Ben düşünür ve derim ki: Halkın üzerinde dalgalanan, yine halkın büyük ortak ve samimi sesi olmalı. Ve derim ki tek başına bulunan ruhlar üzerinde parazit bazı otlar gibi biten şahsî sanat, millî bünye için zararlı değilse bile lüzumsuzdur. Fakat ben bu büyük sanatı kendim için istemiyorum. Benim istediğim sanat, mananın ve ahengin birbiri içinde eriyip kaynaşmasından meydana gelen sanattır. (İçinde ateş gibi ve ateş renkli çayın bulunduğu kâseyi göstererek) Ben bu Çin kâsesinde neden çay içiyorsam, şiiri de onun için yazıyorum. Sırf bir lezzet meselesi.”

— Tevfik Fikret’in vezinde ve nazımda yaptıklarını daha ileriye götürerek vezinde yeni bir düzen ortaya koymak istemiştiniz. Serbest nazımdan beklediğiniz neydi? Bu tecrübeleriniz Türkçede ne dereceye kadar başanya ulaştı?

“Serbest nazım, hassasiyetime göre biçtiğim bir nazımdır ki bunun edebiyata getirilmiş yeni ve hususi bir tarz şeklinde anlaşılmasını, öyle kabul edilmesini fazla bulurum. Ben kendi hesabıma bu tarzdaki tecrübelerimden pek memnunum. Bu hususta başkalannın ne düşünebileceğini tabiî bilmiyorum.”

— Son bir şey daha sormak arzusundayım. Hususi âdetlennızden bahseder misiniz? Mevzuiannızı nasıl hazırlarsınız? Kolay mı, güç mü yazarsınız? Günün hangi saatleri sizi en fazla meşgul eder?

Güldü:
“— Azizim, siz bu sualinizi arkadan resim çıkartıp neşrett ireni ere sorunuz. Onlar, bir ömür içinde böyle sualleri beklediler. Ben herkes gibi, herkesten farklı olmayan bir insanım.”
Şairi bu sıcak ve loş odasında bıraktım. Bu sanat havası dolu konuşmanın ruhumda uyandırdığı hazla yanından aynldım.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 257 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!