Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 258

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 258 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 258

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

cereyan: Aynı eğilimde olan, aynı görüşü paylaşan kimselerin oluşturduğu hareket.
ekseriyet: Çoğunluk, çokluk.
elem: Acı, üzüntü, dert, keder.
gul-yabâni (gulyabani):
istihza: Karanlık ve ıssız yerlerde, insanın gördüğünü sandığı korkunç hayalet.
kalender: Gizli veya kinayeli bîr biçimde alay.
mahiyet: Gösterişsiz, sade yaşamaktan yana olan, alçak gönüllü kimse, ehlidil, rint.
matem: Nitelik, vasıf, öz, asıl, esas.
mevzu: Yas.
muvazzaf : Konu.
mütevazı: Silahlı Kuvvetlerde görev başında olan subay ve astsubaylarla askerlik hizmetini yapan erler.
semaver: Özellikle çay demlemekte kullanılan, içinde kömür yakacak ocağı bulunan, elektrikle de çalışabilen, bakır, pirinç vb. metallerden yapılmış musluklu kap.
şark: Doğu.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Mülakat (Görüşme): Alanında ün yapmış kişilerle önemli konularda sorulan soruların ve bu sorulara verilen cevapların yazıya aktarılmasıyla oluşan türe mülakat denir. Mülakat, alanında tanınmış kişilerle yapıldığı için soruları soran kişinin amacı; kamu adına haber ve bilgi toplamak olmalıdır.

Mülakatı yapacak kişi, önceden mülakatı yapacağı kişiyle görüşme zamanını belirlemelidir. Mülakat yapan kişi, sorularına aldığı cevapları hiç değiştirmeden yayımlamalıdır. Mülakat, çoğunlukla yüz yüze yapılır ama telefon veya genel ağ gibi ses ve görüntü ileten aygıtlarla da yapılabilir. Mülakat yapan kişi; görüşmeye gitmeden önce görüşeceği konularda araştırma yapmalı, soracağı soruları hazırlamalıdır. Hazırlanan sorular, amaca uygun olmalıdır. Sorularını hazırlarken mülakatı yapacağı kişinin bilgi birikimini, kültürünü ve mizacını da göz önünde bulundurmalıdır. Mülakat metninin girişinde mülakatın kiminle, nerede, hangi konuda yapıldığına dair bilgiler bulunur.

Mülakat; konusuna göre edebî, tarihî, sosyal, siyasi, magazinsel veya sportif mülakat gibi türlere ayrılabilir. Mülakatlarda karşılıklı bir soru-cevap söz konusu olduğu için söyleşmeye bağlı anlatım türü ağır basmaktadır. Dilin işlevlerinden de göndergesel işlev ağırlıklı olarak kullanılır. Mülakat türünde fotoğraf ve belgelerden yararlanılabilir.

Cumhuriyet Öncesinde Mülakat: Mülakat türü bu dönemde pek gelişmemiştir. Ziya Paşa’nın Tanzimat Dönemi’nde kaleme aldığı “Rüya” adlı eserde bu türün özelliklerine rastlanır.

Ruşen Eşref Onaydın, Türk edebiyatında mülakat türünün en önemli ismidir denebilir. Okuduğunuz “Ahmet Haşim” metninin alındığı “Diyorlar ki” adlı eser, bu türün en önemli eserlerindendir. “Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal ile Mülâkat” adlı eseri de yine bu türün önemli eserlerinden biridir.

Okuduğunuz metin, Ruşen Eşref Ünaydın’ın Fecriati’den sonra bağımsız kalan Ahmet Haşim’le özellikle edebiyat üzerine yaptığı mülakat örneğidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 258 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!