Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 266

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 266 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 266

hayretten açılmıştı. O gün, bir ikindiüstüydü, akşam oldu kimse yerinden kıpırdayıp evine gitmedi. Gece yarısı gene gitmediler. Şafaktan önce kalktım, yanlanna geldim. Kımıldamadan daha öyle bakıyorlardı. Adamın yüreği ağzına geliyordu bu manzaraya. Sabah oldu gene öyleler… Bir hafta sonra köye tekrar döndüğümde on beş yirmi kişiyi suyun başında, fışkıran, bembeyaz, ışıltılı suyu seyreder buldum. Yüzlerindeki hayret gitmişti. Sevinçle, aşkla, muhabbetle akan suya bakıyorlardı.”

Mucizelerin en inanılmazı, en büyüğü. Nasıl bakmasınlar?

Çöl insanı yılda bir yıkanır doğru dürüst, diyorlar. Susuzluktan.

Harran ovasında, Akçakalede, Derbesiyede yirmi otuz kadar köy gördüm. Bazı köyler sularını iki üç saatlik yerlerden eşeklerle, atlarla getiriyorlardı. Bir köyde küçücük bir sarnıcın başına bütün köy birikmiş. su kavgası ediyordu. Bir deri tulumlan… Sırtlannda. ıslak ıslak, su damlaya damlaya, iki büklüm, çölün bu ucundan öteki ucuna su taşırken gördüm kadınları.

Konuştuğum bazı Urfalılar, su işinin büyük iş olduğunu, daha hızlı, daha çabuk, çölün suya kavuşturulmasını istiyorlardı.

Bence, toprak altındaki köylünün oralardan çıkmasına artezyenlerin büyük faydası olacak. Yarın, belki de bir artezyen başında, uzun, ince, yeşil bir kavağı salınır göreceğiz.

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

artezyen: Burgu ile delinerek açılan ve suyu yükseğe fışkırtan kuyu.
bostan: 1. Sebze bahçesi. 2. Kavun, karpuz tarlası.
cip: Her türlü arazide kullanılabilen motorlu taşıt.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Röportaj: Kişi, yer veya eşyayla ilgili olarak yazarın yaptığı incelemeleri kişisel görüşlerini de katarak yazdığı yazı türüdür. Gazete ve dergi yazısı olan röportajda yazar, yazısını fotoğraflarla destekleyebilir. Gazeteciliğin gelişmesiyle ortaya çıkan röportaj, Latincede “toplamak, getirmek” anlamlarına gelmektedir. Röportajlarda yazar; okuyucuya sadece bilgilerini aktarmaz, görüş ve izlenimlerini de aktarır. Bu nedenle öznellik söz konusudur. Röportaj yazarı; yazacağı konuyu iyice araştırmalı, konuyla ilgili incelemeler yapmalı ve konuyu çarpıtmadan okuyucuya aktarmalıdır. Konular toplumla da sanatla da ilgili olabilir. Birinci kişi ağzından yazılan röportajlarda diyaloglardan yararlanılabilir. Dil, ağırlıklı olarak göndergesel işlevinde kullanılır ve açıklayıcı, betimleyici, öyküleyici, tartışmacı anlatım biçimlerinden yararlanılır. Röportajlarda amaç, halkı aydınlatmak olduğu için açık ve anlaşılır bir dil kullanılır. Röportajlar konularına göre kişiyi, yeri ve eşyayı konu alan röportajlar olmak üzere üçe ayrılırken; sunuş biçimine göre Alman ve Amerikan röportajı olmak üzere ikiye ayrılır. 20. yüzyılda gazetecilikle gelişen röportaj türünde, dünya edebiyatından Amerikalı Jack London (Cek Landın) ve Emest Hemingvvay gibi yazarlar eser vermiştir. Türk edebiyatında ise Yaşar Kemal başta olmak üzere Fikret Otyam, Mete Akyol ve Dursun Akçam gibi yazarlarımızın eserleri vardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 266 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!