Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 267

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 267 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 267

Okuduğunuz “Su” metni röportaj türünün önemli isimlerinden olan Yaşar Kemal’in “Bu Diyar Baştan Başa” serisinin üçüncü kitabı “Peri Bacalarından alınmıştır. Serinin ilk kitabı “Nuhun Gemisi”, İkincisi “Yanan Ormanlarda Elli Gün”, dördüncüsü ise “Bir Bulut Kaynıyor” adlı kitaplarıdır. Yaşar Kemal; röportajlarında işsizlik, göç, açlık, sağlık gibi sorunlara sıkça yer vermiş, doğayı da ihmal etmemiştir. Röportajlarını kaleme alırken betimlemelerden sıkça yararlanmıştır. Bir öykü havası taşıyan röportajlarında şiirsel anlatımı da kullanmıştır. Okuduğunuz metinde Urfalıların yaşadığı su sorununu ve bu soruna getirilen çözümü anlatmaktadır.

Mülakat ve Röportajın Benzerlikleri

• Her ikisi de bilgi ve belgelere yer verir, fotoğraflardan yararlanabilir.
• Her ikisi de gazete ve dergilerde yayımlanır.
• Her ikisinde de araştırma önemlidir.

Mülakat ve Röportaj Arasındaki Farklılıklar

• Mülakat, alanında ünlü kişilerle yapılan soru ve cevaplardan oluşan bir türdür. Röportaj ise kişileri, yeri ve eşyayı ayrıntılı bir şekilde konu edinen ve gerektiğinde soru cevaplara yer veren bir türdür.
• Mülakatı yapan kişi, yazısına yorum katamaz ama röportajda yazar, yazısına yorum katabilir.
• Röportajın içeriği de hitap ettiği kitlesi de mülakata göre daha geniştir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz “Su” metninde anlamı verilen kelimelerin dışında bilmediklerinizi metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

Yalım: Alev.

Tekin: Güvenilir.

Bel: Toprağı aktarmaya veya işlemeye yarayan, uzun saplı, ayakla basılacak yeri tahta, ucu sivri kürek veya çatal biçiminde bir tarım aracı.

Sarnıç: Su deposu.

2. Metnin türünün ortaya çıkışı ve tarihsel dönem ile ilişkisini belirleyiniz.

  • Cevap: Röportaj gazete çevresinde gelişen türlerdendir. İlk röportaj örnekleri 20.yüzyılda verilmiştir. Gazeteciliğin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla röportaj türü de gelişme göstermiş, sadece bu türde eserler veren yazarlar olmuştur.

3. Metin ile metnin konusu, amacı ve hedef kitlesi arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Metnin konusu Urfalıların yaşadığı su sorunu ve bu soruna getirilen çözümdür. Amacı yaşanan bir sorunun araştırılıp kamuoyuna duyurulmasıdır. Hedef kitle gazete ve dergi okurlarıdır.

4. a) Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki paragrafta başvurulan anlatım biçimini belirleyiniz. Bu anlatım biçiminin metindeki işlevlerini açıklayınız.

“Harran ovasında, Akçakalede, Derbesiyede yirmi otuz kadar köy gördüm. Bazı köyler sularını iki üç saatlik yerlerden eşeklerle, atlarla getiriyorlardı. Bir köyde küçücük bir sarnıcın başına bütün köy birikmiş, su kavgası ediyordu. Bir deri tulumları… Sırtlarında, ıslak ıslak, su damlaya damlaya, iki büklüm, çölün bu ucundan öteki ucuna su taşırken gördüm kadınları.”

  • Cevap: Paragrafta kullanılan anlatım biçimi öykülemedir. Öyküleme kullanılarak okuyucu yalnızca kuru bilgi ile muhatap edilmemiş, anlatıma bir hareketlilik kazandırılmıştır.

b) Metinde kullanılan başka anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yollarını belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde varlıklar belirleyici özellikleriyle anlatılırken betimleyici anlatım, yer ve kişilerle ilgili bilgi verilirken açıklayıcı anlatım kullanılmıştır. Düşünceyi geliştirme yollarından da benzetme ve karşılaştırmaya yer verilmiştir.

5. Metnin görsel unsurla ilişkisini belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde geçen deve dikeninin görseli verilerek deve dikeni okur için somutlaştırılmıştır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 267 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!