Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 33

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 33

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

akçıl : Rengi atmış, ağarmış
çivit : Eskiden çivit otundan, bugün yapay yollarla elde edilen, mavi renkli, sarılığını gidermek için çamaşırın son suyuna karıştırılan toz boya
eğreti : 1. Belirli bir süre sonra kaldırılacak olan, geçici, muvakkat. 2. İyi yerleşmemiş, yerini bulmamış olan
fes : Şapka yerine kullanılan, kırmızı, kalın çuhadan yapılmış, tepesinde püskülü olan, silindir biçiminde başlık
gırtlak : Soluk borusunun üst bölümü, ümük, imik, hançere, lafazan : Geveze.
tazyik : 1. Sıkıştırma, darlaştırma. 2. Basınç, tenasüp : Orantı, uygunluk.

Cumhuriyet Dönemi’nde Hikâye (1923-1940): Modern hikâyeciliğin ilk ürünleri, Tanzimat’tan itibaren verilmiş ve böylece hikâyeciliğimiz günden güne büyük çapta gelişim göstermiştir. Millî Edebiyat Dönemi’nde Ömer Seyfettin ile hız kazanan Türk hikâyeciliği; artık, bizzat yaşanılan hayata dayalı gözlemlere, deneyimlere yaslanmış bir gerçekçiliğe sahip olmuştur. Memduh Şevket Esendal ve Sait Faik Abasıyanık ile hikâyenin temeli olan “olay”ın dışına çıkmaya başlamıştır.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Millî Edebiyat Dönemi’nden tanıdığımız ve daha çok romanlarıyla ön plana çıkan Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Reşat Nuri Güntekin hikâyeler de yazmış ve yazdıkları hikâyelerde daha çok millî duyguları,

Anadolu insanı ve coğrafyasını, Atatürk ilke ve inkılaplarını, Millî Mücadele ve 1. Dünya Savaşı gibi konuları ele almışlardır.

Cumhuriyet Dönemi Türk hikâyeciliğinde klasik hikâye tarzı olan Maupassant (Maposan) tarzı hikâye ile birlikte Memduh Şevket Esendal ve Sait Faik Abasıyanık’ın öncülük ettiği durum hikâyesi yani Çehov tarzı hikâye de önemli bir yere sahiptir.

Cumhuriyet Dönemi Türk hikâyeciliğinde edebî dil kullanan yazarlar olduğu gibi gündelik konuşma dilini tercih eden yazarlarımız da olmuş hatta konuşma dili daha ağır basmıştır.

Cumhuriyet Dönemi’nde 1940 öncesinde Reşat Nuri Güntekin, Refik Halit Karay, Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal, Sadri Ertem, Sabahattin Ali gibi önemli yazarlarımız hikâye türünde eser vermiştir.

Okuduğunuz hikâye, Refik Halit Karay’ın “Gurbet Hikâyeleri” adlı hikâye kitabından alınmıştır. Bu kitapta yer alan hikâyeler, konularını yazarın Beyrut ve Halep’te geçirdiği yıllardan almıştır. Yazar; hikâyelerinin çoğunda vatanına, sevdiklerine duyduğu özlemi ve vatanınından, sevdiklerinden uzak kalmanın acısını dile getirmiştir. Bu hikâyelerinde Refik Halit Karay’ın Türkçeyi ne kadar güzel kullandığını da görürüz.

“Testi” adlı hikâye, Refik Halit Karay’ın diğer hikâyeleri gibi bir olay hikâyesidir. Hikâye, diğer olay hikâyeleri gibi bir olay merkezinde gelişmiş ve giriş, gelişme, sonuç bölümlerinden oluşmuştur. Hikâyede kişiler yüzeysel olarak verilmiş, kişilerin ayrıntılı tahlilleri yapılmamıştır.

Uzun yıllar yurt dışında kalmak zorunda kalan yazar; hikâyede Lübnanlı bir gencin arı sokması nedeniyle rahatsızlanması, bir Türk’ün genci doktora yetiştirme çabası ve gencin ölmesi anlatılmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 33 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!