Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 42

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42 Cem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 42

“Elli kuruş borcu kalmış size de…”
“Kendisi nerede?”
Ağlamadı, hıçkırmadı. Taş gibi, “öldü,” dedi. “Dün Edimekapı’ya gömdük.”
Elli kuruşu uzattı. Sonra çekip giderken:
“Gazete, havadis!”

Metinde Geçen bazı Kelime ve Kelime Grupları

haminne : Ailedeki en yaşlı kadın, havadis : Olay, haber.
tahsildar : Bir kuruluşun alınacak paralarını toplayan kimse.

Cumhuriyet Dönemi’nde Hikâye (1940-1960): 1940’tan sonra Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Kemal Tahir, Samim Kocagöz, Talip Apaydın, Kemal Bilbaşar, Fakir Bayburt gibi yazarlarımız gerek köylülerin gerekse büyük şehirlerde yaşayan işçilerin yaşam mücadelerini kaleme alarak okuyucuya ulaştırmak istemişlerdir.
1940ların ikinci yarısından sonra bireyin iç dünyasına ve geçmişe dönüş, 2. Dünya Savaşı’nın topluma etkisi, demokratikleşme sürecinin etkileri gibi konular da hikâyelerimizde yerini alır. Bunlarla beraber edebiyatımızda ve hikâyelerimizde din ve geleneğe dönüş, bireyin kendisi ile mücadelesi, kadın hakları, inanma isteği, parçalanmış aileler vb. konular da ele alınmıştır.
Bu nedenle bu dönemde toplumcu gerçekçi, bireyin iç dünyasını esas alan, millî ve dinî duyarlılıkları yansıtan ve modernist hikâyeler yazılmıştır. Orhan Kemal, Kemal Tahir, Yaşar Kemal, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Samim Kocagöz, Fakir Baykurt, Flaldun Taner, Tarık Buğra, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Sevinç Çokum bu dönemde hikâye yazan önemli yazarlarımız arasındadır.
Toplumcu Gerçekçi Hikâye: 1930’dan sonra Sadri Ertem, Sabahattin Ali gibi yazarlarımızla, hikâyelerimize yeni bir gerçekçilik anlayışının hâkim olmaya başladığını görürüz: Toplumcu gerçekçilik. Toplumcu gerçekçiliği ele alan yazarlar, toplumun gerçeklerini açık bir şekilde yansıtmışlardır. Hikâyelerinde; ağa-köylü, patron-işçi, güçlü-zayıf, zengin-fakir, öğretmen-imam gibi çatışmalar ve köyden kente göç ve sorunları, dar gelirli insanların sorunları, geçim sıkıntısı gibi temel sorunları işlemişlerdir.
Okuduğunuz “Elli Kuruş” adlı hikâyede yazar, bir babanın evini terk etmesi sonucu geride kalan çocukların yaşadıkları geçim sıkıntısını anlatmaktadır. Gazeteci çocuk, beşinci sınıfa giderken okulunu bırakıp evin geçimini sağlamak zorunda kalmıştır. Yazar, hikâyesinde betimlemelerden çok konuşmalara yer vermiştir. Bu konuşmalar hikâyeye hareketlilik, canlılık kazandırmıştır.
Orhan Kemal; edebiyatı sadece sanat için kullanmamış, toplumsal sıkıntıları edebiyat aracılığıyla anlatmaya çalışmıştır. Bu nedenle toplumcu gerçekçi anlayışa sahip önemli yazarlarımızdandır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 42 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!