Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 118

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 118

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Konuşan Kaval masalı, kalıplaşmış bir tekerleme ile başlamaktadır. Bu tekerleme, dinleyicinin masala ilgisini çekme amaçlıdır.”Bir varmış, bir yokmuş… Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, bir padişahın iki kızı varmış.” şeklindeki bu tekerlemenin bazı masallarda daha uzununa da rastlanmaktadır.
Masalda bir olaydan başka bir olaya geçilirken dinleyicinin ilgisini canlı tutmak amacıyla “Günlerden bir gün, padişah, Hint padişahının kızının düğününe çağırılmış.”gibi kalıplaşmış sözlerden yararlanılır.
Konuşan Kaval masalında “surat asmak, akıl etmek, dili tutulmak, gece gündüz dememek, dört gözle beklemek, anne yokluğu duymak”gibi deyimlerden, halk söyleyişinden yararlanılmıştır.
Masalda Yaprak ile Fidan kötülüğü, Dal ise iyiliği sembolize etmektedir.

Masal

Kahramanları insanlar, hayvanlar ya da cinler, periler, devler gibi hayalî varlıklar olan olağanüstü olayların anlatıldığı kurmaca özellik taşıyan anonim edebî metinlerdir.
Masallarda iyilik, yardımlaşma, dürüstlük gibi evrensel konular işlenir. İyi-kötü, güzel-çirkin, doğ- ru-yanlış kavramlarının temsilcisi olan kahramanların birbiriyle mücadelesi anlatılır. Bu mücadeleyi her zaman iyiler, güzeller, doğrular kazanır. Kötüler, çirkinler, yanlış yapanlar cezalandırılır. Kahramanlar, tip özelliği taşır; iyiler daima iyi, kötüler daima kötüdür.
Masallardaki olay, geçmişte, bilinmeyen bir zamanda, hayalî bir mekânda geçer. Masallarda ayrıntılı betimlemelere ve çözümlemelere yer verilmez.
Masalların dili sadedir. Dilden dile aktarılarak yayılan masallar, sonradan yazıya geçirilmiştir. Masallarda genellikle öğrenilen geçmiş zaman ya da geniş zaman kipi kullanılır.

Masalın Bölümleri

Masallar genellikle üç bölümden oluşur. Bunlar: döşeme, gövde ve dilek bölümüdür.
Döşeme Bölüm “Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, deve tellal iken, pire berber iken, ben babamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken..” ya da “bir varmış bir yokmuş,…” gibi kalıplaşmış, konuyla ilgisiz bir sözle başlar. Bu kalıplaşmış sözlerin kullanım amacı dinleyicilerin ilgisini çekerek onları masala hazırlamaktır.
Gövde Böİüı Masalda anlatılan olayın yer aldığı bölümdür. Serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur. Masal kahramanlarının başlarından geçenler bu bölümde anlatılır. Dinleyicinin merakı uyarılır, olay bir noktada düğümlenir. Sonuç bölümünde düğümler çözülür, olay bir sonuca bağlanır. İyiler ödüllendirilir, kötüler cezalandırılır.
Dilek Bölümi Masal sonunda anlatıcının iyi dileklerde bulunmasıdır. İyi dilek cümlesi genellikle “Onlar ermiş muradına biz çıkalım kerevetine.”ya da “Gökten üç elma düşmüş, biri kahramana, biri anlatana, biri de dinleyenlere.” şeklinde kalıplaşmış cümlelerdir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 118 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!