Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 126

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 126

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

126 beyitten oluşan ve mesnevi nazım şekliyle yazılan eserde elindekilerle yetinmeyip daha fazlasını isteyen, öküzlerin boynuzlarına imrenen bir eşeğin uğradığı felaket mizahi bir dille anlatılmaktadır.
Okuduğunuz Harnâme adlı metnin dili dönemine göre sade ve akıcıdır. Halk söyleyişinden yararlanılan eserde öyküleyici ve betimleyici anlatım kullanılmıştır. Mekân coğrafi olarak belirli değildir. Olayların geçtiği yerler otlak ve tarladır. Harnâme’de zaman da “Bir gün” ifadesinde olduğu gibi belirsizdir.
Hayvan kahramanlara insanlara ait kişilik özellikleri kazandırılmıştır. Eserin iki kahramanından miskin eşek cahil ve aciz iken bilge eşek bilgili, akıllı ve deneyimlidir. Öküzler sadece dış görünüşleriyle değerlendirilmiştir.
Göz rahatsızlığı olan Çelebi Mehmet’i tedavi eden Şeyhî’ye Tokuzlu köyü tımar olarak verilmiş, Tokuzlu köyüne giderken eski tımar sahipleri tarafından Şeyhî’nin yolu kesilmiş ve her şeyi elinden alınmıştır. Bunun üzerine Harnâme ‘yi yazan şair, eserini padişaha sunmuştur.
Fabl: Kişilerin aksak yönlerini göstererek ders vermeyi amaçlayan, kısa ve manzum hikâyelerdir. Kahramanları çoğunlukla hayvan, bitki ve cansız varlıklardan seçilir.
Fabllar hem nazım hem nesir şeklinde yazılabilir, öğretici amaç taşır.
Fabllarda teşhis ve intak sanatlarından yararlanılır.
Fablın dört öğesi bulunmaktadır: kişiler, olay, yer ve zaman.
Kişiler: Fabldaki olay en az iki kahramanın başından geçer. Bu kahramanlar genellikle hayvanlardır. Bu iki kahramandan biri iyi ahlaklı tipi, diğeri kötü ahlaklı tipi temsil eder. Fabllarda kişi betimlemelerine yer verilmez.
Fabllarda bir de anlatıcı vardır. Anlatıcı; olayları izler, çıkardığı dersi dinleyenlerle paylaşır.
Olay: İnsanların başına gelebilecek herhangi bir olay fablın konusunu oluşturur. Kahramanların arasındaki iyilik-kötülük gibi çatışmalar olay örgüsünü ortaya çıkarır. Fabllarda olayın ders verici yönü üzerinde durulur, olay derinlemesine anlatılmaz.
Yer: Olayın geçtiği yer betimleme yapılmadan verilir. Bu yer genellikle orman, göl kenarı, yol şeklinde ifade edilir. Olaya bağlı olarak yer değişebilir.
Zaman: Fabllardaki zaman kronolojik zamandır. Olayla birlikte başlar ve biter.
Fabllar dört bölümden meydana gelir.
Serim Bölümü: Kişileştirilmiş hayvanların ve çevrenin tanıtımının yapıldığı bölümdür.
Düğüm Bölümü: Çatışmayla ilişkili olarak kısa ve sık diyaloglarla olayın düğümlendiği bölümdür.
Çözüm Bölümü: Olayın beklenmedik bir şekilde sonuçlandığı, düğümün çözüldüğü bölümdür.
Öğüt Bölümü: Ana düşüncenin öğüt niteliğinde verildiği bölümdür.
Öâüt aenellikle fahlın çnmınrta ypr ^hr R^zen doğrudan verilmez, okuyucunun sezgisine bırakılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 126 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!