Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 149

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 149 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 149

Ahmet Celal, köyde aradığını bulamaz. Köylünün onu benimsememesi, köylü ile arasındaki çatışmanın doğmasına ve köylüler tarafından “yaban” olarak nitelendirilmesine sebep olur. Bu çatışmanın sebebi aydının köylüyü, köylünün de aydını tanımayışıdır.
Ahmet Celal, Millî Mücadele’ye inanmıştır; köy halkını Millî Mücadele’ye katılma konusunda ikna edemez. Bu da köylü ile Ahmet Celal arasında yaşanan önemli bir çatışmadır.
Kişiler: Romanda olay örgüsünü anlaşılır kılan kişilerdir. Kişiler olmadan olay gerçekleşmez. Romandaki kişilere şahıs kadrosu da denir. Romandaki kişiler gerçek hayatta rastlayabileceğimiz özelliktedir.
Tip: Roman ve hikâyede ait olduğu toplumsal sınıfın veya topluluğun özelliklerini kişiliğinde toplayan kahramana denir.
Karakter: Roman ve hikâyede kişisel özellikleriyle belli bir grubu temsil etmeyen, kendine özgü özellikleriyle öne çıkan kahramana denir.
Roman kişileri fiziksel ve ruhsal özellikleriyle tanıtılır. Ruhsal çözümlemeler yapılır.
Romanda birinci derece kahramanlar ayrıntılı olarak tanıtılır. Bu özelliğiyle diğer kahramanlardan kolaylıkla ayırt edilir. Yaban romanının başkahramanı Ahmet Celal’dir. Ahmet Celal olayların merkezinde yer alarak duygu ve düşünceleriyle olaylara yön vermektedir. Okuduğunuz romanda Ahmet Celal karakter özelliği göstermektedir.
Mekân: Olayın gerçekleştiği yer, kahramanların içinde yaşadıkları alandır. Olayların gelişimiyle uyumlu olarak mekân da değişir. Mekân betimlemeleri önemli yer tutar. Roman mekânı gerçekte var olsa da kurmacadır.
Yaban romanında mekân Haymana Ovası’nda bir köydür. Romanda açık mekân olarak köy, kapalı mekân olarak Ahmet Celalin odası yer almaktadır.
“Ayaklarım kâh bir çukura giriyor, kâh bir taşa çarpıyor. Kâh karpuz, kavun kabuklarını andıran bir takım zıypak şeyler üzerinde kayıyor ve köy bataklıkta bir uyuz manda gibi kokuyor.”
“Mehmet Ali’nin bana verilen odasına yerleşmem epeyce uzun sürdü. Bu ovaya bakan iki küçük pencereli, kavak ağacından tutturulmuş tavanından kuru otlar sarkarken tabanı toprak bir hücredir.”
Zaman: Olayların başlangıcından bitişine kadar geçen süredir. Kurmaca metinlerde üç farklı zaman kullanılır. Bunlardan birincisi anlatılan olayın yaşandığı zamandır. İkincisi yaşanan olayın algılanıp anlatıldığı zamandır. Üçüncü zamansa yazarın eseri yazdığı zamandır.
Romandaki olaylar zamanın izlerini taşır. Romanlardaki alışılmış zaman kronolojik zamandır. Olay başlar ve ileriye doğru gelişir. Yazar bazen olay sırasını değiştirir; sondan ya da ortadan başlar, ileri ya da geriye doğru devam ettirir.
Yaban romanında zaman, Birinci Dünya Savaşı’nın bitiminden Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasına kadar geçen süreyi kapsamaktadır. Ülke işgal altındadır. Türk milleti bir kurtuluş savaşı vermektedir. Romanın yayımlanma tarihiyse 1932’dir.
Tema: Bir edebî eserde yer alan temel duygu ve düşünce temayı oluşturur. Yaban romanındaki temel duygu ve düşünce halk ile aydın arasındaki kopukluk ve buna sebep olan etkenlerdir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 149 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!