Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 157

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 157

— Aman, kaçalım bari. Bir yerlere kaçalım.
— Kaçsan da kaç para eder? Sana, köyde taş taş üstünde bırakmayacaklar, diyorum. Bir yere kaçmış olsan da iki gün sonra açlığından ölürsün.
— Vay bak. Yangın kokuları gelmeye başladı.”
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Yaban
İç Konuşma: Kahramanın dile getirmediği düşüncelerinin bilincinden kaynaklandığı şekilde, serbestçe, mantıklı bir sıra içerisinde, dil kurallarına uygun olarak doğrudan okura aktarılmasıdır. Modern hikâye ve romanda insanın iç dünyasını okuyucuya aracısız olarak aktarmayı amaçlayan bir tekniktir.
“Gün geçtikçe daha iyi anlıyorum: Türk ‘entelektüeli, Türk aydını, Türk ülkesi denilen bu engin ve ıssız dünya içinde bir garip yalnız kişidir.
Bir münzevi mi? Hayır, bir acayip yaratık demeliyim. Öyle ya bir insan tasavvur edin ki hangi ırktan, ne cinsten olduğu belli değildir. Kendi vatanı addettiği memleketin dibine doğru ilerledikçe kendi kökünden uzaklaştığını hissediyor. Hissetmese bile etrafında hâsıl olan boşluk, soğuk ve itici hava, ona her an kendi toprağından sökülmüş bir aykırı, bir acayip nebat olduğunu bildiriyor.”
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Yaban
İç Çözümleme: Kahramanların iç dünyasının, duygu, düşünce ve hayallerinin ifade edildiği bir anlatım tekniğidir. Yazar, okuyucu ile anlatıcının arasına girerek kahramanın duygu ve düşüncelerini okuyucuya aktarır; anlattıklarına kendi kişisel duygularını katmamaya özen gösterir.
“Odasına girince kapıyı kapadı. Boğazı düğümleniyordu. Kendini tuttu ve ağlamadı. Belki son defa gördüğü odasının her tarafına baktı. Yutkundu. /Ağzında yine bir kuruluk vardı. ‘Çok mu heyecanlıyım?’ diye sordu kendi kendine. Evet, bir isyan var içinde. Babasına karşı değil. Kime karşı olduğunu anlamıyor. Evden hemen çıkıp gitmeyi düşündü. Evden ve memleketten. Sabahleyin pasaport için teşebbüs etmek. Feriha ile beraber, on gün sonra, Paris. Artık tereddüde lüzum var mıydı?”
Peyami Safa, Yalnızız
Bilinç Akışı Tekniği: Kahramanların duygu ve düşüncelerinin, herhangi bir mantık sırası ve dil bilgisi kuralı endişesi taşımaksızın çağrışım ilkesi doğrultusunda doğrudan doğruya, düzensiz şekilde okuyucuya aktarılmasıdır. Hikâye ve romanda kahramanların iç dünyasıyla okuru baş başa bırakmak amaçlanır.
“Karanlık dehliz. Sarı mumdan heykeller. Fistül var mı? Üç tane. Beyaz eşya ve bey az gömlekler. Ameliyat lazım, ayağım biraz kısalacak. Böyle çekmek iyi mi? İşitmiyor musun? Soruyorum: Bizim bir Doktor Ragıp vardır. Polis hafiyesi M. Lökok ve adamları siyah pelerinleriyle meyhaneye girerler. Karanlık merdiven, iskelet, hayaletler, kandan bir kurdele, sarhoşlar, silah sesleri, merdivenlerden bir yuvarlanış, havagazı fenerinin altında bir adam görünüp kayboluyor. Doktor Ragıp. Havuzda yıldızlar. Bir limon büyüdükçe büyüyor. Artık bu meseleyi konuşmayalım. Nüzhet’in kahkahası ve Nüzhet’in içi: Zavallı! diyor o; ben kan, cerahat, irin, ciddi adam, mahzun çocuk sevmem. Ben mesut olmak isterim.”

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 157 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!