Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 156

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 156

Yaban’dan alınan aşağıdaki parçada Ahmet Celal, köydeki çocuklara bakarken cephede savaşan askerleri hatırlar:
“Savaşta gördüğüm bütün o erler, gözümün önünden bir daha geçiyor. Onların yırtık şalvarları ve kırmızı mintanlarıyla yalınayak gelişlerini, sonra haki elbiseleri içinde, kâh sırtüstü, kâh yüzükoyun düşüp ölüşlerini görüyorum.
Siperlerde, kendi kendine yavaş sesle konuşan Mehmetçiğin sesi kulağıma geliyor.
‘Neden korkacakmışım, her gün atıyor, atıyor, hiçbiri değmiyor!’
Bunu söylerken, mutlaka havada, başının üstünde düşman uçakları homurdanıyordu.”
Özetleme Tekniği: Hikâye ve romanda her şeyi olduğu gibi anlatmak mümkün değildir. Romanda insan hayatının belli bir dönemi anlatılır. Bu dönemde romana konu olabilecek ya da olamayacak birçok olay yaşanır. Yazar, bütün bu olayları anbean eserine yansıtamaz. Olayları özetleyerek verir. Çok uzun bir zaman dilimini kapsayan olayları konu alan bir romanda zaman atlaması yöntemi kullanılır.
Aşağıdaki parçada yazar anlatıcı, köyde umduğunu bulamayan Ahmet Celal’in İstanbul’a dönüş hayalini anlatırken özetleme tekniğini kullanmıştır:
“Bunun gerçekleştirilmesi imkânsız bir hayal olduğunu bilmekle beraber gerçekten yolumun ta ucunda bir İstanbul varmış şevkiyle yürümekte devam ediyorum. Yolumun üstündeki dağları, nehirleri, sarp ve çetin geçitleri, Sakarya’yı, Bozdağ’ı, Acıdağ’ı yok farz ederek, hemen hemen, gözü kapalı yürüyorum.”
Geriye Dönüş Tekniği: Bir olayı veya durumu anlatırken kronolojik akışı bozarak geçmişe dönmedir. Romanda geçerli zaman şimdiki zamandır. Olaylar şimdiki zaman içinde kurgulanır fakat yazar, ihtiyaç duyduğunda şimdiki zamandan ayrılarak geçmiş zamana döner. Geriye dönüş tekniği genellikle tarihî romanlarda kullanılan bir yöntemdir.
“Buraya geldiğimin bilmem kaçıncı haftası idi.
Mehmet Ali’ye sordum:
— Kadınlarınız niçin yalnız benden kaçıyorlar?
— Yabansınız da ondan, beyim.
Bu ‘yaban’ lafı, beni önce çok kızdırdı. Fakat sonra anladım ki Anadolulular, Anadolu köylüleri, tıpkı eski Yunanlıların kendilerinden başkasına ‘barbar’ lakabını vermesi gibi her yabancıya yaban diyorlar.”
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Yaban
Diyalog Tekniği: İki veya daha fazla kişi arasında geçen konuşma faaliyetine diyalog denmektedir. Yazar, anlatımı tekdüzelikten kurtarmak için diyalog tekniğinden yararlanır.
“Sabaha karşı kadında da uluyacak ses ve takat kalmadı. Bütün ağlamaları, boğazından yukarı çıkmayan derin bir hırıltı hâlini almıştı.
— Emeti Kadın, artık sus. İşte sıra bize geliyor. Hepimiz Haşanla beraber gideceğiz, dedim. Kadın, dizlerinin üstüne dayanan başını kaldırdı:
— Ne dedün, ne dedün?
— Dediğim şu: Bizi de öldürecekler. Sonra bütün bu köyü yıkıp yakacaklar. Ondan sonra brakıp gidecekler.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 156 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!