Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 155

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 155

mesajının okura iletilmesinde en önemli araçtır. Her biri ayrı bir işleve sahip olan anlatım tekniklerinden mesajın okura ulaştırılmasında en uygun olanını yazar belirler ve eserinde kullanır. Anlatım teknikleri, yazarın üslubunu oluşturan öğelerin başında gelmektedir.
Anlatım yöntemleriyle anlatıcı ve bakış açısı birbirini tamamlar. Anlatım teknikleri; olay örgüsü, kişi, zaman ve mekân gibi öğelerin bir arada ve etkili olarak okuyucuya sunulmasını sağlar. Roman ve hikâyede anlatım tekniklerinin zengin ve bilinçli kullanılması, anlatımı güçlendirir; eserin sanat değerini yükseltir.
Anlatma Tekniği: Olaylar yazar tarafından anlatılır. Yazarın varlığı doğrudan ya da dolaylı olarak hissedilir. Anlatıcı kahramanlar arasında yer almamasına rağmen anlattığı her olaya tanık oluyor izlenimi verir. Okuyucu her şeyi onun aracılığıyla görür ve öğrenir.
Kiralık Konak adlı romandan alınan aşağıdaki parçada anlatıcı, Seniha’nın duygu ve düşüncelerini okuyarak okuyucuya aktarmaktadır:
“Seniha, şimdi böyle başıboş şahlanmış bir hayvan üstünde gibiydi. Fakat kendini daracık bir saha içinde, mahsur ve mahpus hissediyordu. Ruhunda çılgın cevelanların, bitmez tükenmez mesafelerin hasreti vardı. En küçük teferruatına kadar her şeyini ve her tarafını bildiği ve ezberlediği bu evden, doğduğu günden beri daima aynı havayı yuta yuta adeta bunaldığını hissettiği bu memleketten kaçmak, uzaklara, görülmemiş şeylere doğru gitmek istiyordu.”
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Kiralık Konak
Gösterme Tekniği: Hikâye ve romanda anlatıcı, okuyucu ile eser arasına girmemeyi amaçlar. Roman ve hikâyedeki diyaloglar ve betimlemeler, olayları okuyucuya aktarırken anlatıcının rolünü azaltır.
Diyaloglar sayesinde kahramanların duygu ve düşünceleri, kendilerince aracısız olarak sergilenir.
Betimlemeler, olayların geçtiği mekânlarla kahramanların, okuyucunun gözünde canlanmasına yardımcı olur. Anlatıcının kurguladığı dünyanın kendine özgü gerçekliğiyle okuyucu tarafından görülebilir duruma gelmesi betimlemeler yardımıyla olur.
Yaban romanından alınan aşağıdaki parçada gösterme tekniğinden yararlanılmıştır:
– “Emeti Kadın, artık sus. İşte sıra bize geliyor. Hepimiz Haşanla beraber gideceğiz, dedim. Kadın, dizlerinin üstüne dayanan başını kaldırdı:
– Ne dedün, ne dedün?
– Dediğim şu: Bizi de öldürecekler. Sonra bütün bu köyü yıkıp yakacaklar. Ondan sonra bırakıp gidecekler.
– Aman, kaçalım bari. Bir yerlere kaçalım.
– Kaçsan da kaç para eder? Sana, köyde taş taş üstünde bırakmayacaklar diyorum. Bir yere kaçmış olsan da iki gün sonra açlığından ölürsün.
– Vay bak. Yangın kokuları gelmeye başladı. Sahi, bir şey tütüyor.”
Yazar şimdiki zamanda yaşar. Bu nedenle roman ve hikâyede şimdiki zaman ağır basar. Bir olay ya da durum anlatılırken onu doğuran olaya dönmek amacıyla kronolojik akış bozularak geçmişe dönülür. Yazar, kronolojik anlatımın tekdüzeliğinden kurtulur. Roman ya da hikâyeye yazarın ilginç bulduğu bir yerden başlayabilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 155 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!