Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 154

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 154 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 154

Diyorlar.
Kollarımı onlara uzatıyorum, bir şey söylemediğimi sanıyorum.
– Hah! Doktor geldi!
Diyorlar.
Tanımadığım bir adam yaklaşıyor, etrafımdakiler kaçışıyorlar, adam elimi eline alıyor. Etrafımdakilere, uğultusundan başka bir şey duymadığım bir şeyler soruyor: Birçok ağızlar oynuyor. Tek tük kelimeler işitiyorum: “Bağırdı… Bulduk… Nüzhet.”
Doktor kat’î işaretlerle bir şeyler söylüyor, bir ikisi dışarı çıkıyorlar. Doktor yatağa, yanı başıma oturuyor. Saçlarımı okşuyor, okşuyor:
– Hah! Aferin, ağla, ağla! diyor.
Hasta genç; ameliyat olmuş, Nüzhet, Doktor Ragıp ile evlenmiştir. Paşa da felç olmuştur. Hasta genç, bunlara çok üzülür. Annesi ile arkadaşları onu hastaneden çıkarırlar.

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

kati: Kesin, kesin olarak, robdöşambr: Evin içinde giyilen üstlük, sofa: Evlerde oda kapılarının açıldığı geniş yer. şahnişin: Odaların dışarıya doğru çıkmış, kapalı balkon gibi yeri, teferruat: Ayrıntı, ufunet: İrin, cerahat.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz Dokuzuncu Hariciye Koğuşu romanı, hastane tasviriyle başlamaktadır. Hastane tasvirinden sonra romanın başkahramanı tanıtılmaktadır. Romanda fiziksel özelliklerine yer verilmeyen başkahramanın duygu, düşünce ve ruhsal çözümlemelerine yer verilmiştir.
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, anı biçiminde yazılmıştır. Roman kahramanının hastalığı ile Peyami Safa’nın çocukluğunda geçirdiği hastalık arasında benzerlik vardır. Romanda psikolojik çözümlemelere ağırlıklı olarak yer verilmiştir.
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, altı bölümden ve kırk dört kısımdan oluşmaktadır.
Romandaki olaylar 1915 yılında geçmektedir. Bu tarih başkahraman tarafından hatıra defterine kaydedilen tarihtir. Romandaki olaylar hastane odasında başlamakta; hasta çocuğun evinde, Erenköy’deki köşkte devam etmekte ve hastanede son bulmaktadır. Olayların anlatımında zaman zaman geriye dönüşlere yer verilmiştir.
Romandaki en önemli olay hastalıktır. Hastalık, roman kahramanını oldukça etkilemiş; on beş yaşında olmasına rağmen onu kırkını geçmiş insanların deneyimlerine ulaştırmıştır.
Romandaki olaylar üç farklı mekânda geçmektedir. Bu mekânlar; hastane, hasta gencin İstanbul’un kenar semtlerinden birindeki evi ve uzaktan akrabaları olan Paşa’nın Erenköy’deki köşküdür.
Anlatım Teknikleri
Yazarın anlatımda başvurduğu yöntemlere anlatım tekniği denir.
Roman ve hikâye gibi anlatmaya bağlı metinlerde anlatımı güçlendirmek amacıyla diyalog, özetleme, geriye dönüş, iç konuşma ve bilinç akışı gibi tekniklerin kullanıldığı görülür. Anlatım teknikleri

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 154 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!