Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 175

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 175

neksel tiyatro türleri tutuyordu. Yüzyıllarca varlığını koruyan geleneksel tiyatro, değişen hayat şartlarıyla birlikte varlığını sürdürememiştir,
Tanzimat Dönemi sanatçıları tiyatroyu halkı eğitmek amacıyla faydalı bir tür olarak görmüşlerdir. Tiyatro, dönemin padişahları tarafından desteklenmiştir.
İlk Türkçe oyun, Şinasi’nin 1860’ta Tercüman-ı Ahval gazetesinde yayımlanan Şair Evlenn esi adlı tek perdelik komedi türündeki eseridir.
Edebiyatıcedide Döneminde sahneleme tekniğinden uzak, okunmak için oyunlar yazıldı. Tiyatro türü Cumhuriyet Dönemi’nde önem kazandı. Cumhuriyetin ilk yıllarında konusunu Türk tarihinden, Türk mitolojisinden alan ve millî duygulara seslenen oyunlar yazıldı. Bunları; toplumsa1 sorunları, değer yargılarındaki değişimleri ve ruhsal çelişkileri konu alan eserler izledi.
Tiyatro hem göze hem kulağa hitap eden bir sahne sanatıdır. Dekor, kostüm, makyaj, oyuncuların jest ve mimikleri oyuna gerçeklik izlenimi katar.
Tiyatro geniş kitlelere ulaşan bir sanat türüdür. Tiyatroda oyuncular, metinde yazılanları sahnede canlandırırlar.
Okuduğunuz Güngör Dilmen Kalyoncu’ya ait Kurban adlı oyunda da görüldüğü üzere tiyatro eserlerinde anlatım karşılıklı konuşma şeklindedir. Tiyatro, konusunu hayattan alır. Tiyatroda konuşma diline yakın bir dil kullanılır, kısa cümleler tercih edilir. Oyuncuların davranışları metinde yay ayraç içerisinde verilir. Oyuncular sözlerini davranışlarıyla desteklerler.

Tiyatronun Bölümleri

Tiyatro üç bölümden oluşur. Bunlar; serim, düğüm ve çözüm bölümleridir.
Serim: Olayın geçtiği yer ve kişiler tanıtılır. Yer ve kişilerin olayla ilgileri ifade edilir, Çatışma sezdirilir.
Düğüm: Giriş bölümünde sezdirilen çatışmaların belirginleştiği, çıkmazların sergilendiği bölümdür. Kişiler, canlandırdıkları karakterlerin kişiliklerine göre konuşurlar. Kahramanlar karar sürecini bu bölümde yaşarlar.
Çözüm: Oyunun son bölümüdür. Olay bir sonuca ulaşır. Sonuç bölümünde konuşmalar kısa ve etkilidir. Gelişme bölümünde oluşan soruların cevapları bu bölümde verilir.
Modern tiyatro türleri; içerdiği konuya ve konunun anlatılış özelliğine göre trajedi, komedi, dram gibi adlar alır.
Trajedi (Tragedya): Hayatın acıklı ve hüzünlü yönlerini ortaya koyan, izleyenlerde korku, acıma duygusu uyandırarak ders vermeyi amaçlayan manzum tiyatro türüdür. Kökeni eski Yunan edebiyatına dayanır.
Eski Yunan’da Dionysos törenlerinde bir şair tarafından Ditirambos adı verilen iki dizelik şiir okunur, koro da bu şiirleri müzik eşliğinde seslendirirdi. Bu törenlerdeki oyunlar daha sonra Thespis (Tes- pis), Aiskhylos (Aiklos) ve Sophokles (Sofokles) tarafından geliştirildi. Thespis, koronun karşısına bir oyuncu ekledi, Aiskhylos ikinci oyuncuyu, Sophokles üçüncü oyuncuyu ekiedi, Dionysos’un acıklı hayatından söz edildiği için bu oyuna tragedya adı verildi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 175 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!