Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 176

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 176

Bir süre unutulan tragedya, Rönesans Dönemi’nde klasisizmin etkisiyle gelişti. Fransız Racine (Ra- sin) ve Corneille (Korney) trajedi türünde tiyatro eserleri yazdılar.
Trajediler, konularını tarihten ve mitolojiden alır. Oyunda tek bir olay anlatılır. Kahramanlar eğitimli, soylu insanlar arasından seçilir; krallar, kraliçeler, tanrılar ve yarı tanrılar oyun kahramanı olabilir. Kahramanlar, karakter özelliği gösterir.
Trajedide kaba ve çirkin sözlere yer verilmez. Töre ve geleneklere bağlılıkla ahlak kuralları önemli yer tutar. Öldürme, yaralama gibi olaylar sahnede canlandırılmaz.
Trajedi genellikle beş perdeden oluşur. Üç birlik kuralına uyulur.
Baştan sona aynı olay, yirmi dört saat içinde aynı mekânda geçer.
Günümüzde klasik anlamda trajedi yazılmamaktadır. Trajedi özelliklerinin bazılarını taşıyan oyunlar yazılmaktadır. Türk edebiyatında Abdülhak Hamit Tarhan, Orhan Asena, Turan Oflazoğlu, Güngör Dilmen Kalyoncu trajedi türünde eseri olan yazarlardır.
Kurban adlı tiyatro eserinde üzerine kuma getirilen bir Anadolu kadınının dramı anlatılmaktadır. Olay, Anadolu’nun Karacaören köyünde geçmektedir. Evli ve iki çocuk babası olan Mahmut, karısı Zehra hastalanınca on beş yaşındaki güzel bir kız olan Gülsüm’ü ikinci eş olarak almaya karar verir. Bu duruma karşı direnen Zehra’nın çaresizlik içinde aldığı kararı uygulamaktaki kararlılığı oyuna tragedya özelliği kazandırmaktadır. Zehra, yöredeki insanlarca olağan karşılanan bu olaya karşı çıkar ve bunun
Dramatik örgü, yer ve zaman, çatışma, kişi, tiyatronun yapı unsurlarıdır.
a. Dramatik örgü: Tiyatro eserindeki olay örgüsüne dramatik örgü denir. Tiyatro eserinde olaylar neden-sonuç ilişkisiyle birbirine bağlıdır. Sahnede canlandırılma sebebiyle olay, seyircide gerçeklik izlenimi uyandırır. Olay, çatışmadan doğar.
b. Yer (Mekân): Dramatik örgünün gerçekleştiği yerdir. Olayların geçtiği yer dekor yardımıyla sahnede canlandırılır. Olayların gerçeklik hissi vermesi için dekor ve aksesuarlardan yararlanılır. Oyunun anlaşılırlığını dekor tamamlar. Oyundaki çevre farklılaştıkça sahne de ona göre farklı dekorla yeniden düzenlenir.
c. Zaman: Tiyatroda zaman, olayın başlangıcından bitişine kadar geçen süredir. Bu süre metin yazarı tarafından kronolojik sırayla verilebileceği gibi sonuçtan başlatılıp geriye dönüş tekniğiyle de verilebilir. Yazar, olayı düğüm bölümünden de başlatabilir. Düzensiz zamanın kullanıldığı oyunlarda olay aşamaları karmaşık şekilde sıralanır.
ç. Çatışma: Olay örgüsünü; insanın insanla, insanın doğayla ya da insanın kendisiyle olan anlaşmazlığından kaynaklanan çatışmalar oluşturur. Tiyatro eseri hayatı yansıtır fakat bu bir kurgudur. Kahramanın istekleri engellerle karşılaşır. Çatışma, hayata bakış ve hayatı değerlendirişte kahramanın başkalarıyla olan farklılıklarından doğar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 176 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!