Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 177

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 177 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 177

d. Kişi: Tiyatroda çatışmayı doğuran, kişiler arasındaki mücadelelerdir. Kişiler, oyunun iletisinin izleyiciye ulaşmasını sağlar. Kişiler arasındaki mücadeleler, oyuna yeni boyutlar katar.Tiyatro eserinde de romanda olduğu gibi tip ya da karakterler yer alır.
Tiyatro eserinde insan dışı varlıklara da yer verilebilir. Tiyatro metnindeki kişileri sahnede oyuncular canlandırır. Oyuncular canlandırdıkları kişilere gerçeklik hissi kazandırmak için kostüm, makyaj ve aksesuarlardan yararlanırlar.

Temel Tiyatro Terimleri

adaptasyon: Yabancı dille yazılmış bir eseri, yerli hayata uygun olarak çevirme, uyarlama, aksesuar: Oyunda konu gereği kullanılan ve sahnede yer alan çeşitli eşya, aktör: Tiyatro ve sinemada erkek oyuncu, aktris: Tiyatro ve sinemada kadın oyuncu.
dekor: Oyunun konusunun geçtiği yerin ve çağın özelliklerini belirleyen gereçlerin (eşya vb.nin) tümü ve bunların sahnede düzenleniş biçimi.
diyalog: Oyunda iki ya da daha çok kişinin konuşması.
jest: Oyuncunun rol gereği duygularını yansıtmak amacıyla yaptığı baş, el, kol hareketleri, kostüm: Oyuncuların oyunun konusuna ve rollerine uygun olarak giydikleri kıyafetlerin genel adı.
kulis: Tiyatroda sahne arkasında oyuncuların hazırlandıkları ve sahneye çıkış sırasını bekledikleri yer.
makyaj: Canlandırdığı tipi oluşturmak amacıyla oyuncunun yüzünde ve vücudunda yapılan boyama ve şekil verme olayı.
mimik: Duygu ve düşünceleri yüz hareketleriyle anlatma işi.
monolog: 1. Oyunculardan birinin kendi kendine yaptığı konuşma. 2. Oyunda bir kişi tarafından anlatılan gülünç olay.
perde: Bir oyunun ana bölümlerinden her biri.
replik: 1. Oyuncunun, sözü karşısındakine bırakırken söyleyeceği son söz. 2. Oyunda karşısındakinin sözüne karşılık verme.
sahne: 1. Bir tiyatro yapısında oyuncuların oynamaları için ayrılmış yerden belli yükseklikte gösteri yapmaya uygun yer. 2. Perdelerin kendi içinde ayrıldığı bölümler.
suflör: Perde gerisinde yer alıp oyuncuların unuttukları sözleri fısıldayarak oyunculara hatırlatan kişi.
tirat: Oyunda oyuncuların bir defada söylediği uzun söz.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Aşağıdaki kelimelerin anlamını metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz ve tahmininizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

a. tembih: Bir şeyin belli biçimde ve yolda yapılmasını söyleme, bunu üsteleyerek hatırlatma
b. tos: Alın veya boynuzla vuruş.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 177 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!