Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 190

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 190 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 190

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

adap: Töre, yol, yöntem, beli: Evet, berzah: Uzun ve dar yol; zor, güç. cennetmekân: Cennetlik, fitne: Karışıklık, kargaşa, gayya: Kuyu, kuzgun: Birçok karga türüne, özellikle kara kargaya verilen
ad. melanet: Büyük kötülük, lanetlenecek iş veya davranış, mihnet: Sıkıntı, eziyet, rical: Yüksek makamlardaki devlet adamları, serhat: Sınır, sınır boyu, tacidar: Taç sahibi, padişah, ulema: Bilginler.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Dram: Acıklı ve üzüntülü olayları, kimi zaman güldürücü yönlerini de katarak konu alan sahne ruhudur. XVIII. yüzyılda klasisizme tepki olarak doğan romantizmle birlikte ortaya çıkmıştır.
Trajedi ve komedideki üç birlik kuralına uyma zorunluluğu yoktur. Hayatın hem acıklı hem gülünç nları birlikte verilir. Olaylar tarihten ya da günlük hayattan alınabilir. Kişiler toplumun her kesimin-
Dram türünün ilk örneklerini İngiliz William Shakespeare (Vilyım Şekspir) (1564-1616) vermiştir. Dramın ilkelerini Fransız yazar Victor Hugo (1802-1885) Cromwel (Kromvel) adlı eserinin ön sözünde belirlemiştir.
Türk edebiyatında dram türünün ilk örnekleri Tanzimat Dönemi’nde Namık Kemal’in yazdığı Zavallı Çocuk ve Vatan yahut Silistre adlı oyunlardır. Dramın başarılı örnekleri Cumhuriyet Dönemi’nde görülür. Reşat Nuri Güntekin, Faruk Nafiz Çamlıbel, Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Kutsi Tecer, Oktay Rıfat Horozcu, Turgut Özakman, Necati Cumalı gibi oyun yazarları dram türünde eserler vermişlerdir.
Okuduğunuz Tohum ve Toprak, dram türünde üç perdelik bir tiyatro eseridir. Konusunu Osmanlı tarihinden almaktadır. Tohum ve Toprak adlı oyun,1809 yılında II. Mahmut’un tahta çıkması ile onu tahta çıkaran Alemdar Mustafa Paşa’nın yeniçerilerce öldürülmesine kadar geçen üç aylık sürede yaşananları anlatmaktadır.
III. Selim, Batı’daki modern orduları örnek alarak Nizam-ı Cedit adında yeni bir ordu kurmuş; yeni
dediğinde isyan etmişlerdir. III. Selim tahttan indirilmiş, yerine Şehzade IV. Mustafa tahta çıkarılmıştır.
öldürülmüştür. Alemdar Mustafa Paşa, IV. Mustafa’yı tahttan indirerek yerine II. Mahmut’u tahta çıkar-
Saraydaki bu padişah değişimlerini anlatan Tohum ve Toprak adlı oyunda olaylar; 28 Temmuz 1809
gecesi Topkapı Sarayı’nda başlar, Alemdar Mustafa Paşa Konağı’nda devam eder, 1809 yılının, 17 Kasım gecesi Topkapı Sarayı’nda son bulur.
Oyundaki olay örgüsü, gücü elinde tutan II. Mahmut ile onu o güce kavuşturan Alemdar Mustafa Paşa arasındaki çatışma üzerine kuruludur. Devlete sahip çıkmak isteyen Alemdar Mustafa Paşa ile rüşdünü ispatlama mücadelesi içindeki II. Mahmut arasındaki mücadele çatışmanın özünü oluşturur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 190 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!