Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 206

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 206 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 206

Biyografi türünün ilk örneği MS 46-120 yılları arasında Yunanlı Plutarkhos’un (Pulutarkos) yazdığı Yunan ve Romalı komutanların ve devlet adamlarının hayatlarının anlatıldığı Paralel Hayatlar adlı eserdir.
XVI. yüzyılda İtalyan Giorgio Vassari’nin (Corciya Vasari) Sanatçıların Hayat Hikâyeleri adlı eserinde belli başlı İtalyan sanatçıların hayat hikâyeleri yer almaktadır. İngiliz edebiyatında Thomas More’un (Tomas Mur) idam edilişi üzerine damadı VVilliam Roper (Vilyım Rupır) tarafından yazılan Sir Thomas More’un Hayatı adlı eseri biyografi türündedir.Türün modern anlamdaki örnekleri Lytton Strachey’nin (Liytın Sıkreyç) 1918 yılında yazdığı Viktorya Çağı Seçkinleri ile 1921 yılında yazdığı Kraliçe Viktorya adlı eserlerdir.
Tanzimat Dönemi’nde Recaizade Mahmut Ekrem’in Kudemadan Birkaç Şair, Muallim Naci’nin OsmanlI Şairleri ve Esamî adlı eserleri, Ebuzziya Tevfik’in Nümune-i Edebiyat-ı Osmâniyye’si biyografi türünde yazılmış başlıca eserlerdir.
Cumhuriyet Dönemi’nde biyografi türünde yazılmış başlıca eserler ve bunların yazarları: Süleyman Nazif’in Mehmet Akif, Mithat Cemal Kuntay’ın Mehmed Âkif-Hayatı, Sedyesi, Sanatı, Abdülhak Şinasi Hisar’ın İstanbul ve Pierre Loti (PiyerLoti), Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Ahmet Haşim, Kenan
Akyüz’ün Tevfik Fikret, Mehmet Kaplan’ın Namık Kemal Hayatı ve Eserleri…

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metinde yer alan “Olay değil, atmosfer hikâyecisidir.” cümlesindeki “atmosfer” kelimesinin anlamını metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz ve tahmininizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap: Burada atmosfer kelimesi, içinde yaşanılan ve etkisinde kalınan ortam anlamında kullanılmıştır.

2. Tarık Buğra adlı metnin konusu, amacı ve hedef kitlesi arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Metnin konusu Tarık Buğra’nın hayatı, sanatı ve eserleridir. Amacı Tarık Buğra’yı okurlara tanıtmaktır. Hedef kitlesi sanatçılara ve onların hayatlarına ilgi duyan okur kitlesidir.

3. Tarık Buğra adlı metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin ana düşüncesi Tarık Buğra’nın edebiyatımızın önemli bir yazarı olduğudur. Yazarın doğumu, okuduğu okullar, kullandığı müstear isim gibi detaylar metnin yardımcı düşünceleridir.

4. Tarık Buğra adlı metindeki anlatım biçimlerini, düşünceyi geliştirme yollarını ve bunların işlevlerini belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde Tarık Buğra’nın hayatı anlatılırken öyküleyici anlatım, sanatçının sanatçı kişiliğiyle ilgili bilgi verilirken açıklayıcı anlatım kullanılmıştır. Sanatçının Küçük Ağa romanıyla ilgili olarak “…en güzel Kurtuluş Savaşı romanlarından biridir.” denirken de karşılaştırma yapılmıştır.

5. Tarık Buğra adlı metinde dönemin özellikleriyle ilgili hangi belirlemeler yapılabilir?

  • Cevap: Yatılı okulların o dönemde tercih edilen kurumlar olduğu, üniversite bitirmeden öğretmenlik yapılabildiğini, o dönemde gazete ve dergicilik faaliyetlerinin gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz.

6. Tarık Buğra adlı metinde ortaya konulan bilgi, tespit ve görüşleri; gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik, doğruluk açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Biyografiler öğretici metinlerdir. Yazılırken mutlaka nesnel davranılmalıdır, kişisel duygu ve yorumlara yer verilmemelidir. Bundan dolayı bu eserler belge niteliği taşımaktadır. Bilgiler kanıtlanabilir, tutarlı ve doğrudur.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 206 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!