Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 210

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 210 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 210

Didüm iy can çün lebün cândur bana bir bûse vir
Gül gibi kıldı tebessüm dicli kim cân üstine

Dilde gamzen okı var iken gamun gönderme kim
Konmag olmaz dostum mihmân mihmân üstine

Didüm iy cân kaçma Cemden hâcîdur güldi didi
Gerçi hâcîdur velî cân virür oğlan üstine

Ve mesnevîye tetebbu’ idüp Hurşîd ü Ferah-şâd adlı bir kitab dimişdür.
Gâyet güzel itmişdür. İçinde çok hâssa me’ânî var.
Nazmı selîs ve üslûbı nefis kitâbdur. (Metnin orijinaline sadık kalınmıştır.)

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

ale’t-tertîb: Belli bir düzene göre sıralanmış (divan), bî-manend: Eşsiz, buse: Öpme, öpücük, büryan: Et ve pirinçle tepside yapılan kebap, diyar-ı Arab: Arabistan, ehl-i fazilet: Güzel huylu, üstün özelliklere sahip kişiler, emsâl-âmiz: Atasözleri ve deyimlerle örülü, eş’ar: Güzel şiir söyleyen. fevt olmak: Ölmek, gazelliyat: Gazeller, hâssa: Özgü, hayalengiz: Hayal dolu, hünermend: Hüner sahibi, inşa: Güzel nesir yazma, kiçi: Küçük, leb: Dudak, mahrusa: Büyük şehir, meyyit: Ölü. mihmân: Misafir, mukabil olmak: Karşı gelme, mütehammil: Dayanma. Pupa: Papa, riayet etmek: Gözetmek. Rim: Roma, sehavet: Cömertlik, sikke yazdırmak: Para bastırmak, şecaat: Yiğitlik, şerrefehallâh: Allah’ın şereflendirdiği, şu’ara tayifesi: Şairler topluluğu, vü: Ve bağlacı, zeber-dest: En üstün, galip, ziyade: Fazla.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Tezkire: Eski Türk edebiyatında başta şairler olmak üzere mimarlık, hattatlık gibi belli meslek alanlarında tanınmış kişilerin hayat hikâyelerinin anlatıldığı ve eserlerine yer verildiği biyografik türdür. Okuduğunuz Merhum Sultan Cem adlı metin Sehî Bey’in HeştBihişt aö.\ tezkiresinden alınmıştır.
Şairlerin yer aldığı tezkirelere tezkiretü’ş-şuara adı verilir.

Tezkire türünün kökeni İslam tarihçilerinin oluşturduğu tabakat adı verilen kitaplara dayanır. Bu kitaplarda Hz. Muhammed’in hayatı ve hadislerine, topluma örnek olacak kişilerin biyografilerine yer verilirdi.

Türk edebiyatında tezkire türünde yazılmış ilk eser, Ali Şîr Nevaî’nin Mecalisü’n-nefais (1491) adlı eseridir. Bu eser Osmanlı ülkesindeki sanatçılara örnek olmuş; Sehî Bey, HeştBehişt (1538) adlı şairler tezkiresini yazmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 210 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!