Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 211

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 211 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 211

Tezkirede biyografisi yazılan kişilerin doğum tarihleri çoğunlukla yer almamaktadır. Kişilerin isimleri, ölüm tarihleri ve kronolojik olayların tespitinde titiz davranılmıştır. Şairlerin şiirlerinden örnekler verilmiştir.
Tezkireler mukaddime adı verilen bir ön sözle başlar. Bu bölümde yazar; kitabı niçin yazdığını, kitabı yazarken kullandığı yöntemleri açıklar.
Mukaddimeden sonraki bölüm, biyografilerin yer aldığı asıl bölümdür. Bu bölümde şairlerin hayat hikâyesi, edebî kişiliği ve sanatı hakkında bilgiler yer alır; eserlerinden örnekler verilir.
Hatime bölümü tezkirelerin sonunda yer alan sonuç bölümüdür. Bu bölümde tezkire yazarı; eserini yazarken karşılaştığı sıkıntıları anlatır; eserini başarılı kılması için Allah’a ve dönemin devlet adamlarına dua eder, eserindeki kusurlar için af diler.
Türk edebiyatında çok sayıda tezkire yazılmıştır. Bunlardan başlıcaları Latîfî’nin Tezkiretü’ş-Şuarâ, Ahdî Ahmet Çelebi’nin Gülşen-i Şuarâ, Pir Mehmed Âşık Çelebi’nin Meşâirü’ş-Şuarâ, Kınalızâde Haşan Çelebi’nin Tezkiretü’ş-Şuarâ, Şeyhülislam Ahmed Arif Hikmet’in Tezkire, MehmedTevfik’in Kâfile-i Şuarâ vb.dir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Merhum Cem Sultan adlı metnin tür özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap:

Metnin tür özellikleri şunlardır:

  • Metin bir tezkireden alınmıştır.
  • Tezkire eski Türk edebiyatında şairlerin hayatlarının ve eserlerinin anlatıldığı ve günümüzdeki biyografinin o zamanlardaki karşılığıdır.
  • Tezkirede biyografisi yazılan kişilerin doğum tarihleri çoğunlukla yer almamaktadır. Kişilerin isimleri, ölüm tarihleri ve kronolojik olayların tespitinde titiz davranılmıştır. Şairlerin şiirlerinden örnekler verilmiştir.
  • Tezkireler mukaddime adı verilen bir ön sözle başlar. Bu bölümde yazar; kitabı niçin yazdığını, kitabı yazarken kullandığı yöntemleri açıklar.
  • Mukaddimeden sonraki bölüm, biyografilerin yer aldığı asıl bölümdür. Bu bölümde şairlerin hayat hikâyesi, edebî kişiliği ve sanatı hakkında bilgiler yer alır; eserlerinden örnekler verilir.

2. Metin türünün oluşumunda sözlü ve yazılı kültürün, toplumsal değişimlerin ve etkileşimlerin önemini değerlendiriniz.

  • Cevap: Tezkire türünün kökeni İslam tarihçilerinin oluşturduğu tabakat adı verilen kitaplara dayanır. Bu kitaplarda Hz. Muhammed’in hayatı ve hadislerine, topluma örnek olacak kişilerin biyografilerine yer verilirdi. Tezkirelerde sanatçılar ve onların eserlerinden hareketle dönemin toplumsal ve siyasi şartları ile ilgili bilgilere ulaşılabilir. Bu yönüyle tezkireler, tarih bilimi için de önemli kaynaklar durumundadır.

3. Merhum Cem Sultan adlı metinden hareketle Sehî Bey’e özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Sehi Bey’in bu eserinde daha yazılan tezkirelere göre oldukça sade bir dil ve üslup kullanılmışsa da günümüz için oldukça ağır bir dile sahip olduğu söylenebilir.

4. Merhum Cem Sultan adlı metinde ortaya konulan bilgi, tespit ve yorumları gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik ve doğruluk açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Günümüzdeki biyografi türünün eski edebiyatımızdaki karşılığı olması dolayısıyla bu metinde de nesnellik hâkimdir. Cem Sultan’ın hayatıyla ilgili bölümler kanıtlanabilir özelliğe sahipken sanatçının eserleriyle ve sanatçı yönüyle ilgili beğeni ifade eden bölümlerde nesnellikten uzaklaşılmıştır.

5. Merhum Cem Sultan adlı metindeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.

  • Cevap:

Açık iletiler: Metinde Cem Sultan’ın büyük bir şair olduğu açıktan söylenmiş ve eserlerine bir gazel ile örnek verilmiştir.

Örtük iletiler: Cem Sultan’ın siyasi anlamda fazla başarılı olamadığı da metindeki örtük bir iletidir.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 211 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!