Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 213

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 213 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 213

3. Peyami Safa adlı metinden alınan aşağıdaki parçada yazım ve noktalama kurallarına uymayan kullanımları tespit ediniz. Metnin karşısındaki noktalı yere yazınız.

Edebiyat dokuz yaşımda başlayan ihtiraslarımdan biridir; on üç yanımda “Eski Dost” d iye yazdığım ilk çocukluk romanımın müsveddelerini hala saklıyorum. Fakat edebiyata girişim hakikaten benim hiç haberim olmadan olmuştur. On dokuz yaşımda kardeşimin teşvikile, muallimlik ve memuriyet hayatından matbuata geçerek “Yirminci Asır” adlı bir akşam gazetesi çıkarmağa başladık. Orada, “Asrın Hikâyeleri” başlığı altında, ilk otuz kırk tanesi imzasız ve tamamile halk için gazete hikâyeleri yazmağa başladım. (…)

  • Cevap:

4. Merhum Cem Sultan adlı metindeki yazım kurallarına uymayan kullanımları tespit ediniz. Kurallara uymama sebeplerini açıklayınız.

  • Cevap:

-“Vilâyet” kelimesinde düzeltme işaretine gerek yoktur. Yer ve kişi adlarında ince okunan “l” ünsüzünden sonra gelen “a” ve “u” harfleri üzerine düzeltme işareti konur.

-“Sultân” kelimesinde de düzeltme işaretine gerek yoktur.

-“Karamandan” ve “Bursaya” sözcükleri özel ad olduğu için gelen eklerin kesme işaretiyle ayrılması gerekirdi.

-“Mikdâr, pâdişâhlık, Bâyezid, mukâbil, diyâr, ziyâret, deryâ, Allâh, mezâr, zamânında, sehâvet, şuarâ, tâyifesine, ziyâde, iltifât, riâyet, eşâr, inşaya, hayâl, “  kelimelerinde düzeltme işaretine gerek yoktur.

– “Mikdar” değil “miktar” olmalı.

-“Ceng” değil “cenk” olmalı.

-“Araba” değil “Arab’a” olmalı.

-“İstanbulda” değil “İstanbul’da” olmalı.

-“İskele” değil “iskele” olmalı.

-“Tayife” değil “taife” olmalı.

5. Merhum Cem Sultan adlı metinden alınan aşağıdaki parçada altı çizili kelimelere hangi noktalama işareti getirilmelidir?

Sultan Bâvezîdün kiçi karındaşıdur. Karaman vilayetinde Çelebi Sultan iken babaları Sultan Mehemmed fevt olup Bursava gelüp kendü adına hutbe okudup sikke yazdurdı. Bir mikdar anda padişahlık idüp sonradan Sultan Bâyezîd ile mukâbil olup ceng idicek cenge mütehammil olmayup diyar-ı Araba çıkup gidüp varup Ka’be şerrefehallâh ziyâretin idüp tekrar gelüp saltanat da’vasın eyleyüp suret buimayıcak gemiye girüp derya yüzine kaçup Rim Pupa varup anda Allâh emrine yitişüp meyyitin Bursava getürdiler.

  • Cevap:

-Bayezid’ün

-Bursa’ya

-Arab’a

-Bursa’ya

6. Peyami Safa adlı metinden alınan aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili kelimelerin yazımını günümüz yazım kurallarına göre değerlendiriniz.

a) Harb-i Umumi ortasında on beş yaşımda muallimlik ediyordum.

  • Cevap: Harb-i Umumi: Arapça ve Farsça kurala göre oluşturulan sözcükler bitişik yazılır. Bu nedenle bu sözcüğün de “Harbiumumi” şeklinde yazılması gerekir.

b) Dokuz yaşımda başlıvan bir hastalık ve on üç yaşımda başlıyan hayatımı kazanmak zarureti, beni, edebiyattan evvel, kendini anlamağa ve yetiştirmeğe mecbur bir küçük insanın tamamıyla hayati zaruretlerden doğma bir terbiye, psikoloji ve felsefe tecessüsü ile doldurdu.

  • Cevap: Başlıyan: “-an” sıfat fiil ekinin yazımda geniş ünlüleri daraltıcı bir etkisi yoktur. Bu sebeple bu sözcüğün “başlayan” şeklinde yazılması gerekmektedir.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 213 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!