Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 216

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 216 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 216

A. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Tanıma

Konuşma bir hazırlık süreci gerektirir. Hazırlık sürecinde anlatılacaklar planlanır. Planlama dağınıklığı önler, bilgiler bir mantık sıralamasıyla dinleyicilere aktarılır. Kişinin kendini tanıtması iletişimde birçok engeli ortadan kaldırır. Kendini tanıtmada ad ve soyad, doğum yeri ve yıiı, mezun olunan okullar, ilgi alanları, kişilik özellikleri gibi tanıtıcı bilgilere yer verilir. Kendini tanıtma konuşmasında vurgu ve tonlamaya dikkat edilmeli, kendine güven duygusu dinleyicilere hissettirilmelidir.
Kişiler kendini tanıtırken özelliklerini, yeteneklerini, değerlerini açık bir şekilde ortaya koymalıdır. Kişiler ne kadar üstün özelliklere sahip olsalar da bu durumu uygun bir şekilde ifade edemezse toplum içinde hak ettiği konumu elde edemez. Bu nedenle birçok fırsatı kaçırırlar.
Bir kişiyi tanıtırken de aynı yol izlenir. Anlatıcı üçüncü kişidir. Tanıtılan kişinin adı ve soyadı, doğum yeri ve yılı, öğrenim hayatı, ilgileri, kişisel özellikleri konuşmanın içeriğini oluşturur.
Toplumun bir ferdi olan insan çevresindeki kişilere kendini anlatma ve onlar tarafından anlaşılma gereksinimi duyar. Bu ihtiyaç iletişim kurmayı zorunlu hâle getirir. Duyguların, düşüncelerin, isteklerin bireyler arası aktarımında kullanılan en etkili yöntem sözlü iletişimdir. İnsanlar dil becerileri sayesinde duygu ve düşüncelerini ifade ederek birbiriyle anlaşırlar. İletişim sürecinin istenilen sonuca ulaşabilmesi için konuşmacı ile dinleyici arasında ortaklaşa bir çabaya ihtiyaç duyulur.
Bir iletişim biçimi olan konuşma, insanın kendini anlatma ihtiyacından doğan bir dil becerisidir. Yeni karşılaştığımız kişilerle iletişim kurarken karşınızdakini tanıma ve kendimizi de ona tanıtma ihtiyacı duyarız. Bu tanıtma ve tanıma sürecinde ilk izlenimler çok önemlidir. Kendini tanıtma, kişinin karşısındakine kendisiyle ilgili ayrıntıya girmeden kısa bilgi vermesidir. Ayrıntıya girmek konuşmayı sıkıcı bir hâle getirebilir. İlk izlenimler önemlidir. Kişiler bu ilk izlenimler sayesinde birbiriyle ilgili bilgi sahibi olurlar.
İnsan kaynakları yöneticileri iş başvurusunda bulunan adaylara ilk olarak “Kendinizi tanıtır mısınız?” sorusunu yönelterek adayların kişisel özelliklerini, bilgi, beceri ve beklentilerini öğrenmek isterler. Öğrendikleri bilgileri değerlendirerek karar verirler.

ETKİNLİK

Sınıf ortamında kendinizi ve yakından tanıdığınız birini tanıtınız. İki anlatım arasındaki farkı değerlendiriniz.

  • Cevap:

Ben 2008 doğumlu bir öğrenciyim. İsmim Emre. Spor yapmayı, özellikle basketbolu çok seviyorum. Hafta sonları ailemle birlikte pikniğe gitmeyi ve doğada vakit geçirmeyi tercih ediyorum. Bilgisayar oyunlarına da ilgim var, ama sadece boş zamanlarımda oynuyorum. Okulda matematik dersini çok seviyorum ve bir gün mühendis olmak istiyorum.

Yakın arkadaşım Zeynep ise 2009 doğumlu. O da benim gibi doğada vakit geçirmeyi seviyor, bu yüzden hafta sonları sık sık birlikte dışarıda vakit geçiriyoruz. Zeynep, kitap okumayı çok seviyor ve sürekli yeni kitaplar keşfediyor. Onun sayesinde ben de birçok kitapla tanıştım. Zeynep, büyüdüğünde yazar olmak istiyor ve şimdiden kendi hikayelerini yazmaya başladı. Onunla birlikte vakit geçirmek her zaman çok eğlenceli.

İki anlatım arasındaki fark, birincisinin doğrudan birinci tekil şahısta kişisel deneyimleri ifade etmesi, ikincisinin ise bir başkasının deneyimlerini üçüncü tekil şahısta aktarmasıdır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 216 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!