Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 217

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 217 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 217

VASFI MAHİR KOCATÜRK

(1907-1961)

Yedi Meşaleciler Hareketi’nin içinde yer alan Vasfı Mahir Kocatürk, halk şiirlerinin biçimsel özelliklerinden yararlanarak hece ölçüsüyle millî, epik, lirik şiirler yazmış bir şairdir. Manzum oyunlar da denemiş olan Kocatürk, bir sanatçı olmaktan çok edebiyatla ilgili kitap ve araştırmalarıyla tanınır. Hayatı boyunca ülkenin değişik şehirlerinde edebiyat öğretmenliği, oku! müdürlüğü, millî eğitim müfettişliği yapan müellif, politika ile de uğraşmış ve Demokrat Parti Gümüşhane milletvekili olarak 9. dönem TBMM’de görev almıştır.
1907 yılında Gümüşhane’de dünyaya geldi. Babası, Gümüşhane’nin yerlilerinden Şehit Arif Efendi’dir. Memur olan babasını I. Dünya Savaşı sırasında Kafkas Cephesi’nde kaybetti. Çocukluğu Gümüşhane’de geçti. Ailece İstanbul’a göç ettikleri için ilköğrenimini İstanbul Koca Mustafa Paşa Numune Mektebinde tamamladı. Orta tahsili için 1921 yılında Darüşşafakaya girdi ve 1927’de mezun oldu. Müikiyede yüksek öğrenim gördü ve 1930 yılında mezun olarak doğrudan maarif mesleğine girdi. Ankara, Kabataş, Edirne ve Kastamonu liselerinde edebiyat öğretmenliği yaptı ve idari işlerde bulundu. Teftiş kurulunda görev aldı. 1944’te İstanbul’a yerleşti. Haydarpaşa Lisesinde öğretmenlik, Darüşşafakada okul müdürlüğü yaptı. 1948’de Millî Eğitim Bakanlığında müfettiş oldu, ertesi sene İzmir’e tayin edildi. 1950-1954 yılları arasında Demokrat Partiden Gümüşhane milletvekilliği yaptı. 1954’te seçimi kaybedince siyaseti bıraktı ve Gazi Eğitim Enstitüsünde öğretmenlik görevini sürdürdü. Yedi Meşaleci şairlerden biri olarak ürünler verdi. Özellikle kahramanlık ve yurt sevgisi konularını işledi.

Edebiyat hayatı, 1926 yılından itibaren dergilerde yayımlanan şiirleriyle başladı. 1928 yılında Yedi Meşale- cilere katıldı ve bazı şiirleri Yedi Meşale adlı ortak kitapta yayımlandı. Daha sonraki şiirleri, Tunç Sesleri (1935), Geçmiş Geceler (1936), Bizim Türküler (1937) ve Ergenekon (1941) adlı şiir kitaplarında yayımlandı. Son şiirlerini ve bütün kitaplarından seçtiği bazı şiirleri Hayat Şarkıları (1965) adlı kitapta topladı. Şairin, 1915-1930 yılları arasındaki şiirlerinde daha çok vatanseverlik ve kahramanlık duygularını işlediği görülür. Şiirlerinde işlediği ikinci konu kırsal kesim insanının günlük hayatta karşılaştığı meselelerdir. Şiirlerini genelde hece ölçüsü ile yazmıştır. Kocatürk, şiir kitaplarının yanı sıra liseler için edebiyat ders kitapları, dünya edebiyatını tanıtıcı kitaplar, çocuk yayınları ile bazı tercüme eserler yayınladı. Öğretmenlik mesleğini konu edinen Öğretmenin Ruhu, padişahların hayatlarını, kahramanlıklarını anlatan Osmaniı Padişahları adlı kitapları; deneme yazıları, hikâyeleri ve makaleleri vardır. Son yıllarını tamamen edebiyat tarihi alanındaki çalışmalara ayırmış ve tüm Türk edebiyatı ürünlerini topluca ele alan Türk Edebiyat Tarihi adlı dev bir eser inşa etmeye girişmiştir. Eser, edebiyat tarihini biyografi değil edebî eser ve tahlile ayrılmış bir tür olarak değerlendirir.

Eserleri

Şiir: Dağların Derdi (Yedi Meşalecilerle, 1928), On İnkılâp (1935), Tunç Sesleri (1935), Geçmiş Geceler (1936), Bizim Türküler (1937), Ergenekon (1941), Hayat Şarkıları (1965).
Manzum Oyunlar: Yaman (1933), Sanatkâr (1965).
Türk edebiyatı tarihi alanında çalışmalara yoğunlaşan Kocatürk, Türk Edebiyatı Tarihi adlı eseri üzerinde çalışmaktayken 17 Temmuz 1961 günü Ankara’da kalp krizi geçirerek vefat etti.
Muhsin Kalkışım-Kema! Saylan, Gümüşhane’nin Kültür ve Sanat Hayatından 40 Biyografi

1 -6. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 217 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!