Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 222

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 222 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 222

Özel mektuplarda sade bir dil ve içten bir anlatım vardır. Duygu ve düşünceler kısa cümlelerle ifade edilir.

Mektubun giriş bölümünde yazılış amacı, gelişme bölümünde asıl anlatılmak istenenler yer alır. Sonuç bölümünde dilek cümleleri yer alır.

Mektup çizgisiz beyaz kâğıda, siyah mürekkepli kalemle yazılır. Kâğıdın sağ üst köşesinde mektubun yazıldığı yer ve tarih belirtilir. Mektup, gönderilecek kişiyle olan yakınlık ve samimiyete bağlı bir hitap sözüyle başlar. Mektubun sağ alt köşesinde mektubu yazan kişinin adı, soyadı ve imzası yer alır. Sol alt köşede mektubu yazan kişinin adresi yer alır.

2. Edebî Mektup: Sanatçıların birbirine yazdıkları, içerisinde sanat ve edebiyata dair görüşlerin yer aldığı mektuplardır. Edebî mektuplar; yazıldıkları dönemle ilgili sanat, edebiyat ve düşünce hayatıyla ilgili birçok bilgi barındırır. Kimi sanatçılar edebî mektuplarını sonradan kitap hâline getirmiştir.

3. Resmî Mektup: Resmî kurumalarla kamu tüzel kişiliği taşıyan kuruluşların birbirine veya vatandaşlara yazdığı mektuplardır.

Bu mektupların hitap başlığı, yazılan dairenin ya da tüzel kişilik sahibi kuruluşun kanun ve tüzüklerdeki tam adıdır. Resmî mektuplarda mektubun yazılış tarihi, konusu ve sıra numarası yer alır. Resmî mektuplar bilgisayarda yazılır. Açık, kesin ve anlaşılır bir dil kullanılır. Dil, göndergesel ve alıcıyı harekete geçirme işlevindedir. Alt makama yazılan mektuplar “rica ederim”, üst makama yazılanlar “arz ederim”, üst, aynı düzey ve alt makamlara birlikte dağıtımlı olarak yazılanlar “arz ve rica ederim” ifadeleriyle son bulur.

4. İş Mektubu: Ticari kuruluşların birbirine ya da vatandaşlara, vatandaşların ticari kuruluşlara işle ilgili yazdıkları ticari amaç taşıyan mektup türüdür.

İş mektuplarında sipariş, satış, şikâyet, alacak, tavsiye gibi konular işlenir.

ş mektuplarında amaca uygun açıklamalarda bulunulur, gerekli yerlerde teknik terimler kullanılır. Açık, sade, duru bir anlatım yer alır. Anlatımın kısa ve özlü olmasına özen gösterilir.

Resmî ya da özel kuruluşlara bir dileği, isteği ya da şikâyeti bildirmek ya da herhangi bir konuda soru sormak amacıyla vatandaşlarca yazılan mektuba dilekçe denir.

Mektup türünün ilk örneklerine Mısır’da rastlanmıştır. Bulunabilen en eski mektup Mısır firavunları ile Hitit kralları arasındaki mektuplardır. Hattuşaş’ta (Boğazköy) bulunan mektuplar MÖ 15 ve 14. yüzyıllara aittir.

Batı edebiyatında mektup türünün ilk örneklerine eski Yunan edebiyatında rastlanmaktadır. Mektup, bir edebî tür özelliğini Latin edebiyatında kazanmıştır. Rönesans’tan sonra Fransa’da gelişip yaygınlaşmıştır. Jean Jacques Rousseau (Jan Jak Ruso), Voltaire (Volter) gibi sanatçılar mektup türünde eserler vermişlerdir.

Flaubert (Fulubert), Stendhal (Sitendal), Proust (Prus), Didero (Didero), Mallarmee (Malerm) gibi sanatçılar Fransız edebiyatında mektup türünün başarılı örneklerini vermiştir.

Türk tarihinde mektup türünün bulunabilen ilk örneklerine Uygurlaıdan kalma yazılı belgeler arasında rastlanmaktadır. Divan edebiyatının etkin olduğu dönemde nesir şeklindeki yazıların toplandığı münşeat adı verilen eserlerde özel ve resmî mektuplara rastlanmaktadır. Bu dönemde sadece mektuplardan oluşan eserlere de”mektubat”adı verilmekteydi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 222 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!