Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 237

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 237 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 237

A. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma Mektup/E-Posta Yazma Aşamaları

1. Amaç ve Muhatabı Belirleme: Mektubu yazmadan önce mektubun yazılış amacının belirlenmesi gerekir. Bu amaç; herhangi bir konuda sevinç ya da üzüntü bildirmek, haber vermek, yardım istemek veya bir işi sonuçlandırmak olabilir.
Amaç belirlendikten sonra mektubun muhatabı belirlenir. Mektup, muhatabına göre dil ve üslup değişikliği gösterebilir.
2. İçeriği Belirleme: Amaç ve muhataptan sonra mektupta nelerin anlatılacağı belirlenir. Mektubu yazan kişi ile muhatap arasındaki ilişkinin durumu mektubun içeriğini ve özelliklerini belirlemede önemlidir. Mektubun konusu, mektupta nelerden söz edileceği ana hatlarıyla belirlenir.
3. Hitap İfadesini Yazma: Mektup bir hitap ifadesiyle başlar. Bu hitap ifadesi mektubun yazıldığı kişi ile muhatabın ilişkisine göre değişir. Örneğin ailemize yazdığımızda “Sevgili Ailem,” arkadaşımıza yazdığımızda “Değerli Arkadaşım,”gibi hitaplar kullanılır.
4. Kendini Tanıtma: Kendini tanıtma bölümü, tanımadığımız bir kişi ya da kuruluşa yazdığımız mektuplarda kendimizi tanıttığımız bölümdür. Bu bölümde mektubu yazan kişi ad, soyad, meslek, yaş gibi kendini tanıtıcı bilgilere yer verir.
5. İçeriği Yazma: İçerik, giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. Giriş kısmında mektubun yazılış amacı belirtilir. Mektubu alan kişi giriş bölümü yardımıyla mektupta neden söz edildiğini anlayacaktır.
Gelişme bölümünde, girişte kısaca açıklanan konu, ayrıntılı olarak açıklanır. Muhataptan bir istekte bulunuluyorsa bu bölümde açıklanır. Giriş bölümünde özlü ifadeler kullanılmalı, gereksiz ayrıntılardan kaçınılmalıdır. Mektup, muhatabın bilgi ve kültür düzeyine uygun yazılmalıdır. Bilinmeyen ya da az kullanılan kelimelerden kaçınılmalıdır.
Sonuç bölümünde iyi dileklerde bulunularak mektup bitirilir.
6. Selam/Sevgi/Saygı İfadesi Kullanma: Selam/saygı ifadesi mektubun sonuç bölümünde yer alır. Mektup yazarıyla muhatap arasındaki ilişkiye bağlı olarak selam ve saygı benzeri ifadeler ile mektup tamamlanır.
7. Ad, Soyad, Tarih, İmza, Adres Yazma: Ad, soyad mektubun sağ alt köşesinde yer alır ve imza atılır. Sağ üst köşede tarih ve mektubun yazıldığı yerin adı yer alır. Sol alt köşeye adres yazılır.
8. Dil, Yazım ve Noktalama Hatalarım Düzeltme: Mektubun yazımı tamamlandıktan sonra mektup metni dil ve yazım kuralları bakımından kontrol edilir. Varsa mektuptaki yazım yanlışları ve noktalama hataları düzeltilir.
9. Mektup/E-posta Gönderme: Mektup, zarfa konur. Zarfın sağ alt köşesine muhatabın adı ve adresi, sol üst köşesine gönderenin adı ve adresi yazılır. Mektubun sağ üst köşesine posta pulu yapıştırılır, mektup postaya ya da kargoya verilir. E-posta ise genel ağ üzerinden gönderilir.

Dilekçe

Bir işin yapılması, bir dileğin yerine getirilmesi için kişilerin devlet dairelerine sundukları durum bildiren, bir istek belirten yazıya dilekçe denir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 237 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!