Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 26

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 26

Lehçe: Bir dilin, yazılı kaynaklarla takip edilemeyen karanlık döneminde kendisinden ayrılmış olan ses, şekil ve kelime farklılıkları gösteren yeni ve farklı bir dil olma yolunda ilerleyen koluna denir.
Çuvaşça ve Yakutça Türkçenin lehçeleridir.

Argo: Her yerde ve her zaman kullanılmayan veya kullanılmaması gereken çoklukla eğitimsiz kişilerin söylediği söz veya deyim.
Argo; farklı bir anlaşma biçimi oluşturmak isteyen insanların ortak dildeki kelimelere özel anlamlar vermeleri, bazı kelimelerde değişiklik yapmaları, eski kelimelerden ve yabancı kökenli kelimelerden yararlanmaları suretiyle oluşturulmuştur.
Argoda kelimelerin anlamları örtülüdür. Mecazlı söyleyiş özelliklerinden yararlanılır. Bazı kelimelerin yapısı bilinçli olarak bozulur.

ABUZETTİN BEY

Toriğini çalıştır kaşalot Gır geçme
Çaparize gelirsin sonra zıngadak
(…)
Bu devran böyle kalmaz İmam kayığı yanaştı mı iskeleye Gözünün yaşına bakan olmaz
Baba mirası değildir hayat Söylemesi benden İşlet toriğini bay kaşalot

Kelimeler
çaparize gelmek: Tuzağa düşmek, gır geçmek: Dikkat etmemek, imam kayığı: Tabut, kaşalot: Kavrayışı kıt, aptal, toriği işletmek: Zekâyı işletmek, torik: Kafa, zekâ.

jargon: Aynı meslek veya topluluktaki insanların ortak dilden ayrı olarak kullandıkları özel dil veya söz dağarcığıdır.
Ortak düşünce, ilgi ya da mesleği benimseyen insanların kendi aralarında oluşturduğu ortak dil olan jargon, bu kişilerce anlaşılabilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!