Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 28

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 28 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 28

A. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma

Yazma Süreci

Duygu, düşünce ve hayaller yazılı ya da sözlü olarak ifade edilir. Yazılı anlatım hayatın her aşamasında ihtiyaç duyulan ifade yollarındandır. Duygu ve düşünceler belirli bir düzen ve bütünlük içerisinde ifade edilir. Doğru, etkili, akıcı ve açık yazı yazmak için bazı kurallara ve tekniklere uymak gerekir.
Yazma; hazırlık, planlama, taslak metin oluşturma, düzeltme ve geliştirme, yazılan metni paylaşma aşamalarına bağlı bir süreçtir.

Yazmanın Aşamaları

1. Hazırlık

Yazılı anlatımda başarılı olmak için hazırlık sürecini etkin kullanmak önemlidir. Yazı, hazırlık yapılmadan yazılamaz. Öncelikle yazının konusu, amacı, hedef kitlesi ve türü belirlenir; bunları metinde yer alacak düşünce, bilgi ve olaylar izler.

a. Konu seçimi: Hakkında yazı yazılacak varlık, duygu, düşünce ya da olay, yazma konusudur. Konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmak gerekir. Bilinmeyen bir konuda yazı yazmak mümkün değildir.
b. Amacın belirlenmesi: Yazının amacı, aynı zamanda yazma nedenidir. Yazar, konudan yola çıkarak okuyucuya hangi mesajı vereceğini; neyi, niçin, nasıl anlatacağını belirler.
Yazı; bilgi verme, etkileme, ikna etme, öneride bulunma gibi amaçlarla yazılır. Yazar, okuyucuda tutum ve davranış değişikliği meydana getirmeyi hedefler.
c. Hedef kitlenin belirlenmesi: Yazı hedef kitlenin düzeyine uygun olmalıdır. Hedef kitle sınıf arkadaşları, öğretmenler ya da aile üyeleri olabilir. Yazının türü, dil ve anlatım özellikleri hedef kitleye göre belirlenirse yazı beğenilir.

Yazı türünün belirlenmesi: Yazı türü, yazının içeriğini ve üslubunu doğrudan etkiler. Yazıya yazı türü belirlenerek başlanır. Tür, amacı gerçekleştirmeye en uygun özellikte olmalıdır. Öğretici metinlerde farklı, sanatsal metinlerde farklı tür kullanılır.

a. Metinde kullanılacak düşünce, bilgi ve olayları belirleme: Hazırlık aşamasında metinde kullanılacak düşünce, bilgi ve olayların belirlenmesi için beyin fırtınası, kavram ağı oluşturma, araştırma yapma, tartışma, gözlem, görsellerden yararlanma vb. yollar kullanılabilir. Konuyla ilgili farklı görüşler belirlenir ve bu görüşlerden yararlanılır.

2. Planlama Aşaması

Metnin hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra planlamaya geçilir. Planlama aşamasında metnin ana dü- şüncesi/iletisi ve yardımcı düşünceler belirlenir. Yardımcı düşünceleri destekleyen düşünceyi geliştirme yolları tespit edilir.
Metnin ana düşüncesinin belirlenmesi: Ana düşünce, konuyla ilgili temel düşüncedir. Bir yazıda birçok düşünce olabilir ama ana düşünce tektir. Ana düşünce, yardımcı düşünceler aracılığıyla yazının bütününe yayılabilir. Yazar ana düşünceyi metnin içinde bir cümle olarak doğrudan da verebilir. İyi hazırlanmış bir metinde tek ana fikir vardır. Diğer görüşler ana düşünceyi desteklemek için verilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 28 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!