Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 29

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 29

Yazıda ana düşünce ve yardımcı düşünceler belirlendikten sonra yardımcı düşünceleri destekleyen düşünceyi geliştirme yolları belirlenir.

Paragrafta Düşünceyi Geliştirme Yolları
Paragrafta ileri sürülen görüşleri desteklemek ve etkili olarak ifade etmek amacıyla çeşitli yöntemlere başvurulur. Bunlara paragrafta düşünceyi geliştirme yolları denir.
Yazılı anlatımda kullanılan başlıca düşünceyi geliştirme yolları:
a. Tanımlama: Varlık ya da kavramları kendine özgü yönleriyle açıklamak, niteliklerini belirterek tanıtmaktır.
Tanımlamada varlık ya da kavramın yapısı, özellikleri, benzerlerinden ayrılan yönleri tanıtılır. Yazar; zor olan kavramları tanımlayarak, okurun zihninde anlamlandırarak kavranmasına yardımcı olur, okuyucuyu yönlendirir. Tanımlama, konunun özelliğine göre öznel ya da nesnel olabilir.
Tanım “Bu nedir?” sorusunun cevabıdır. Yazar, tanımlama yaparak okurun kavrama gücünü artırır.

Örnek
“Korku bir ruh hâlidir; ikide bir gelip giden, bizi yoklayan, dengeleyen… Yüreklilik ise büyük korkular önünde kendimizi yitirerek yaptığımız atılımdır. Her şeyi göze almak değildir, ölüme, tehlikeye meydan okumak değildir, yapacak başka bir şey olmaması hâlidir.”
Cahit Karakuş, Uzaktan Beyin Kontrolü ve Davranış Analizi b» Örneklendirme: Duygu ve düşünceleri somutlaştırarak belirgin kılmak amacıyla örneklerden yararlanılmasıdır. Örnekleme konunun daha iyi anlaşılmasını ve soyut düşüncelerin kavranmasını kolaylaştırır.

Örnek
“Burada kerpiç bir duvardan İyonya tarzında bir sütun başlığı fırlar; ötede bir türbe merdiveninin basamağında bir Roma konsülünün şehre gelişini kutlayan kadim bir taş görünür (…) Ahi Şerafettin’in türbesini, asırlardır Greko Romen aslanları bekler. Bu yüzden Aslan hane adını alan caminin mihrabında Etilerin toprak ve bereket ilahesinden başka bir şey olmayan bir yılan, meyveler arasında dolanır.”
Ahmet Hamdi Tanpınar, Beş Şehir
c. Tanık gösterme: Paragraftaki düşünceyi inandırıcı kılmak, anlaşılır hâle getirmek amacıyla paragrafta konuyla ilgili tanınmış kişilerin sözlerine yer vermektir. Sözünden yararlanılan tanık, yazarla aynı görüşte olmalıdır. Tanık göstermede tanığın adını anmak yetmez, tanığın sözüne de yer verilir.

Örnek
“Edebiyat dile dayanır. Bir şiirde, hikâyede, romanda, tiyatroda bize heyecan veren o derin ve ulvi hisler, kafamızın içinde bir dünya yaratan hayaller ve tasvirler, varlıklarını ve tesirlerini kelimelere borçludur. Musikide ses, resimde boya, mimaride taş ne ise edebiyatta da kelime odur.
Bir dil zanaatkârı olan gerçek edebiyatçı bunu çok iyi bilir. Yalnız safdiller, edebiyatın bu maddî temelini unutarak onu his ve hayal sanırlar. Kafasında çok parlak hayaller olduğu hâlde şiir yazamadığından şikâyet eden ressam arkadaşına Mallerme (Malerme): ‘Dostum, şiir hayallerle değil, kelimelerle yazılır.’der.”

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 29 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!