Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 30

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 30

ç. Karşılaştırma: Düşünceye açıklık kazandırmak ve ifadeyi inandırıcı kılmak amacıyla varlık veya kavramların ortak ya da farklı yönlerinin karşılaştırılmasıdır.

Örnek
“Yeşile koşan Londra’yı gördükçe hep denizi kovan İstanbul’u düşündüm. Bir gün Bebek kıyılarında mavi suyu görmek için asansörle beşinci kata çıkacağız. Kara taşta yeşil ot bitiren İngiliz zevki, eski Osmanlı zevkinden başka türlü değildir”

Falih Rıfkı Atay, Taymis Kıyıları
d. Sayısal verilerden yararlanma: Düşünceyi inanılır kılmak için anlatılanların istatistiksel verilerle, anketlerle, sayısal bilgilerle desteklenmesidir. Düşünceyi aktarırken kullanılan sayısal veriler, bilgilerin daha iyi anlaşılmasını sağlar. Sayısal verilerden yararlanmanın amacı ileri sürülen düşünceyi kanıtlamaktır. Yazıda kullanılan istatistiksel sonuçlar güvenilir kaynaklardan elde edilmişse yazının inandırıcılığını artırır.

Örnek
“Japonya 1945’te atom bombası felaketini yaşamış bir ülke. Ondan sonra da hiçbir devlet, bu bombayı kullanmaya cesaret edemedi zaten. Nagasaki ve Hiroşima’ya atılan iki bomba, İkinci Dünya Savaşı’nın yazgısı gibi, Japonya’nın yazgısını da değiştirmiş. Ama felaketlere alışmış bir ulus Japonlar. Bir kez deprem kuşağındalar. Deprem ve tayfun. Örneğin 1923 Tokyo depreminde tam 7 40 bin kişi ölmüş. Baharla birlikte ilginç bir olay yaşanıyor Japonya’da. “Sakura”seyretmek, yani kiraz çiçeği seyretmek için Japonlar hasırlarını alıp kırlara koşuyor. Bildiğiniz gibi kiraz çiçeğinin ömrü 3-4 gün. Hele bir yağmur yağsa hemen dökülüyor. Ama ne gamlı Japonlarda bu, gelenek olmuş artık… ”

Orhan Kural, Büyük Dünyada Küçük Adımlar
e. Benzetme: Anlatıma güç katmak amacıyla aralarında benzerlik ilgisi olan iki şeyden zayıf olanın güçlü olana herhangi bir yönüyle benzetilmesidir. Benzetmenin dört öğesi vardır: benzeyen, benzetilen, benzetme yönü, benzetme edatı.

Örnek
“Toros Dağlandın etekleri ta Akdeniz’den başlar. Kıyıları döven ak köpüklerden sonra doruklara doğru yavaş yavaş yükselir. Akdeniz’in üstünde daima, top top ak bulutlar salınır. Kıyılar dümdüz, cilalanmış gibi düz killi topraklardır. Killi toprak et gibidir. Bu kıyılar saatlerce içe kadar deniz kokar, tuz kokar. Tuz keskindir. Düz, killi, sürülmüş topraklardan sonra Çukurova’nın bükleri başlar. Örülmüşçesine sık çalılar, kamışlar, böğürtlenler, yaban asmaları, sazlarla kaplı, koyu yeşil, ucu bucağı belirsiz alanlardır bunlar. Karanlık bir ormandan daha yabani, daha karanlık!”

Yaşar Kemal, İnce Memed

3. Taslak Metin Oluşturma
Taslak metinde hazırlık aşamasında belirlenen ana düşünce ve onu destekleyen yardımcı düşünceler plana uygun şekilde düzenlenir. Düşünceyi geliştirme yollarından yararlanılır. Olaya dayalı metinlerde betimlemelere, iç konuşmalara, diyaloglara yer verilir. Düşüncelerin derli toplu olmasına, düşünceyi dağıtmamaya özen gösterilir. Metin türüne uygun olarak farklı cümle yapıları ve türleri kullanılır. Yazı genel hatlarıyla oluşturulur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 30 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!