Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 34

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 34

(…) Sanat ve bilim, insan çabasının ürünleridir. Her ikisi de toplumların kültür bağlamında bir anlam kazanır ve aynı kökene sahiptir. Sanat ve bilim etkinlikleri günlük yaşam içinde bir zenginleşmeye yol açtığı için her zaman var olmuştur. Sanat, canlandırma; bilim, açıklamadır. İkisi arasındaki ayrım yalnızca yöntemlerindedir. Sanatı romantizm ve hayal ile bilimi ise akılcılık ve gerçek ile özdeşleştirmek yanlış olur. Bir sanatçının aynı zamanda iyi bir bilim insanı olabileceği bilinmelidir. Ayrıca bir bilim yasası ne kadar gerçekse bir sanat ürünü de o kadar gerçektir. Sanatın da bilimin de ortak yanı, gerçeğe ulaşma çabasıdır. Bu çaba esnasında hayal gücü ve yaratıcı güç kullanılır.
(…)
Sanatsal bilgi, gerçek ile çoğu kez estetik bir bağ kurmadır. Sanatta hem etik, hem de estetik ölçüler vardır ama baskın olan estetik özelliklerdir. Yani güzellik, hoşluk gibi insanda estetik duygular uyandıran nitelikler temel alınır. Aynı zamanda sanatçı; etik bir değeri, bir ideolojiyi, görüşü, savı da aktarma görevini üstlenebilir ama bu işi yaparken onları kendi estetik anlayışlarıyla sentezler.
(…)
Sanat ve bilim, aynı zamanda birbirlerini tamamlayan etkinliklerdir. Bilim, nesnelerin nedenlerini anlamamızda, sanat ise onların biçimlerini görmemizde yardımcı olur. Sanat da bilim gibi özel bir bilgi alanıdır. Sanat ve bilim ayrı düzlemlerde hareket ettikleri için çelişmez ve birbirlerini tamamlar. Bilimin kavramsal yorumlaması, sanatın sezgisel yorumlamasına engel olmaz. Bunların görüş açılarının farklılığı da bir zenginlik kaynağıdır; gerçekleri daha iyi ve çok boyutlu olarak görmemize katkıda bulunur.

1-5. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.

1. Metne göre sanatın temel nitelikleriyle ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Özgün olması, estetik değer taşıması, biriciklik, yaratıcılık, duygusallık, kişisellik, ölçülülük, kalıcılık, hayal gücüne dayanma, yerellik ve evrensellik. Tek tip üretim değildir, bu anlamda zanaat ve teknolojiden farklıdır.

2. Metindeki “Sanat, canlandırma; bilim, açıklamadır.” sözü hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Sanatın aslında hayal kurarak insana o anları yaşatma bilimin ise insanlara olayları açıklama gibi bir amacının olduğunu anlatmaktadır.

3. Metindeki “Bilimin kavramsal yorumlaması, sanatın sezgisel yorumlamasına engel olmaz.” sözü hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Sanatın bilinci anlamak için, bilimin ise dış gerçekliği anlamak için kullanıldığı söylenebilir. Bilim ve sanat arasındaki ilişki, farklılıkları ve benzerlikleri ile gelişir ve yaratıcı diyaloglara olanak tanır. Sanat ve bilim, dünyayı anlamak ve açıklamak için yapılan girişimlerdir.

4. Yeteneğin sonradan kazanılıp kazanılamayacağı ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Metne göre değerlendiriniz.

  • Cevap: Yetenek, bireylerin belli bir konuda diğerlerinden daha iyi performans gösterebilme kapasitesi olarak tanımlanabilir. Yetenekler doğuştan gelen özellikler olabileceği gibi, sonradan geliştirilebilir özellikler de olabilir. Bireyler, farklı alanlarda ve farklı yaşlarda ortaya çıkan yeteneklere sahip olabilirler.

5. Aşağıdaki tabloda noktalı yerleri metne göre sanat ve bilim ilişkisi kurarak tamamlayınız.

  • Cevap: Sanat ve bilim arasındaki temel farklardan biri de, kurallara ve biçime yönelik tutumlarından kaynaklanır. Bilim temel kurallarını kökten değiştirmez, bunun yerine onları daha dikkatli bir şekilde uyarlar. Sanat ise, radikal değişimlere daha yatkındır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 34 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!