Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 54

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 54

C. Dil ve Anlatım

Hikâye yazarının dili kullanma becerisi üslubu oluşturur. Hikâye anlatma tarzı yazardan yazara değişir. Her yazarın dili kullanma şekli farklıdır. Açık ve akıcı bir dil kullanma, anlatımı deyim ve ata- sözleriyle zenginleştirme, devrik cümle kullanma yazarın dili etkili kullanmadaki tercihleridir. Bunları kullanma becerisi onu diğer yazarlardan ayırır.

D. Olay Hikâyesi ile Durum Hikâyesinin Farkı

Olay hikâyesi, olay anlatımına dayalıdır. Olay hikâyesinde merak öğesi diri tutulur. Olay bir sonuca bağlanır. Durum hikâyesinde hayattan bir kesit anlatılır. Öncelikli olan olay değil, kişilerin ve varlıkların bazı durumlarıdır.

Kirazlar hikâyesi olay hikâyesidir. Hikâyenin giriş bölümünde beş altı dönümlük kocaman bir bahçe içinde kaybolmuş bir eski evden söz edilerek okuyucuda merak duygusu uyandırılmıştır. Kocaman konakta yaşlı bir çift oturmaktadır ve konağın panjurları sürekli kapalıdır. Mekân ile kahramanlar arasında güçlü bir ilişki vardır. Yaşlı karı-kocanın torunlarının başına gelen acı olayın yaşandığı yer kiraz bahçesidir. Torunlarını kaybeden dede ve nine gece-gündüz bu kiraz bahçesinde nöbet tutmaktadır.

Sonuç bölümüne kadar okuyucunun zihninde birçok soru belirir. Okuyucuda yaşlı karı-koca hakkında ön yargı oluşur. Onların yardımlaşma, dayanışma ve sevgiden uzak hâlleri okuyucuyu üzer. Sonuç bölümünde olay beklenmedik bir sonuca bağlanır. Sonuç bölümünde yaşlı karı-koca hakkında mahallelide oluşan izlenimlerin yanlış olduğu anlaşılır. Yaşlı karı-kocanın mahalledeki çocukları kirazlardan uzak tutmaları olumsuz bir davranış olarak değerlendirilirken hikâyenin sonunda bunun çocukları tehlikeden korumaya yönelik bir davranış olduğu anlaşılır.

Hikâyedeki olaylar kahraman anlatıcı olan doktor tarafından anlatılmaktadır. Yaşlı kadını muayeneye giden doktor, mahalleli gibi yaşlı çift hakkında ön yargılıdır.

Mendil Altında adlı hikâye, durum hikâyesi özelliği taşımaktadır. Hikâyede Cavit Beyin hayatından bir kesit anlatılmaktadır. Bu hikâyede olay kesin bir sonuca bağlanmamıştır. Hikâye okuyucuda bitmemişlik hissi uyandırmaktadır. Hikâyeden, okuyan herkes farklı bir sonuç çıkarabilmektedir. Olay hikâyelerinde ise giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine uyulur ve hikâyeden herkes aynı sonucu çıkarır.

Bir devlet dairesinde sicil amiri olarak görev yapan Cavit Bey, bir taraftan geçim sıkıntısı çekmekte diğer taraftan milletvekili olma hayali kurmaktadır. Cavit Beyin amiri olan müsteşar, duygusuz ve umursamaz bir insandır. Cavit Bey, kafasında kurguladığı bir olay üzerine birtakım sıkıntılar yaşamıştır. Hikâyede tanıtılan kişiler gerçekçi biçimde anlatılmıştır.

Mendil Altında adlı hikâyede günlük konuşma diline yakın açık, anlaşılır bir dil kullanılmıştır. Yazar, hikâyede gözleme dayalı bir anlatımı tercih etmiştir. Olay bir devlet dairesinde geçmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 54 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!