Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Aşağıdaki tabloda verilen cümlelerde altı çizili kelimeleri inceleyiniz. Bu kelimelerin yazımlarıyla ilgili kuralları belirleyerek tabloda belirtilen yerlere yazınız.

“Aşağıdaki tabloda verilen cümlelerde altı çizili kelimeleri inceleyiniz. Bu kelimelerin yazımlarıyla ilgili kuralları belirleyerek tabloda belirtilen yerlere yazınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki tabloda verilen cümlelerde altı çizili kelimeleri inceleyiniz. Bu kelimelerin yazımlarıyla ilgili kuralları belirleyerek tabloda belirtilen yerlere yazınız.

Soru: Aşağıdaki tabloda verilen cümlelerde altı çizili kelimeleri inceleyiniz. Bu kelimelerin yazımlarıyla ilgili kuralları belirleyerek tabloda belirtilen yerlere yazınız.

  • Cevap: 

• Koşuk örnekleri Kâşgarlı Mahmud’un Dîvânu Lugâti’t-Türk adlı eserinde görülmektedir. (Özel ada gelen tamlayan eki kesme işaretiyle ayrılır.)
• Bu eserde Arapça ve Farsça sözcüklere yer verilmiştir. (Deyimler ayrı yazılır.)
• Kâşgarlı Mahmud, XI. yüzyılda yaşamış bir Türk dilcisidir. (Asır anlamındaki yüzyıl bitişik yazılır.)
• Nefeslerde genellikle tasavvufi dünya görüşündeki vahdetivücut ilkesi, tarikat kuralları konu edilir. (Arapça-Farsça tamlama biçimindeki sözcükler bitişik yazılır.)
• Sevgi, aşk, ayrılık, özlem başta olmak üzere pek çok tema mânilerde işlenmiştir. (Anlam karışıklığını önlemek için uzun okunan a ünlüsü üzerine düzeltme işareti konur.)
• Karşılıklı mânilerde mâninin kimin ağzından söylendiği belirtilebilir. (Kurallı birleşik fiiller bitişik yazılır.)
• Şiirin nazım biçimini ve nazım türünü tespit ediniz. (Birleşme sırasında herhangi bir ses türemesi veya düşmesi olmayan yardımcı fiille kurulan birleşik fiiller bitişik yazılır.)
• Nedîm’in divan şiirine getirdiği yenilikler, Lâle Devri’nin Osmanlı edebiyat ve sanatında bir neoklasisizm olarak gücünü hissettirmesine yol açtı. (Birleşme sırasında ses türemesi veya düşmesi olan yardımcı fiille kurulan birleşik fiiller bitişik yazılır.)

ÇÖZÜMLÜ CEVAP KAĞIDI

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 115 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!