Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 68

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 68

Dil Bilgisi

1. Tahir daha pek çok sitemli türküler söyledi ve “birbirimizden ayrılmaya sebep nedir?” diye sordu. Züh- re, “Arap köleyle, sihirbaz kadın” dedi. Bunlar böyle konuşurlarken gözcüler durumu Arap köleye haber verdiler. Arap köle de hemen padişaha gidip olanları anlattı. Padişah gazaba gelip, adamlarını gönderdi. Askerler köşkün altına geldiklerinde, Tahir ile Zühre’yi karşılıklı türküler söyleyerek ağlarken buldular. Hemen Tahir’in üzerine atılıp tuttular, alıp doğru padişaha götürdüler. Padişah, verdiği sözü unutup, “cellat” diye bağırdı. Vezirler ayağa kalkıp padişahtan Tahir’i affetmesini istediler. Padişah vezirlerini kırmadı ve “Tez, Mardin şehrine sürülsün, bir daha bu diyara gelmesin, eğer bundan sonra bu şehirde görürsem, rica falan dinlemez, öldürtürüm” dedi. Vezirler Tahir’i, celladın elinden alıp, yanına beş on adam koyup, Mardin şehrine göndermek için yola çıkardı. Tahir giderken köşkün altından geçtiği sırada, pencereye bakıp derin bir ah çekip ağlamaya başladı.

a. Bu parçadaki fiilimsileri ve bunların türlerini belirleyerek tablodaki ilgili yerlere yazınız.

  • Cevap:

b. Belirlediğiniz fiilimsilerin metindeki işlevlerini değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu fiilimsiler metinde sıfat isim ve zarf niteliğinde işlevlerde kullanılmaktadır.

2. Aşağıdaki parçada noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını belirleyiniz.
— Azizim, şu karşıdaki mabede bak, dedim. Ne letafet, ne mehabet, değil mi?
Frenk gülümsedi, o kadar müteheyyiç görünmedi. Daha dün yıkık çeşmelerin, eğrilmiş duvarların huzurunda deli gibi çırpınan bu adamın kayıtsızlığı tuhafıma gitti.

  • Cevap: Konuşmalardan önce konuşma çizgisi, bitmiş cümlelerin sonuna nokta, soru anlamı olan cümlelerin sonuna ise soru işareti konulmuştur.

3. Zühre Sultan, sesi duyunca, yatağından sıçrayıp, “acep bu saz çalan kim ola ki” diye pencereye gelince Tahir’i gördü. Ancak yedi yılda Tahir’in saçları beline kadar uzamış ve üstü başı perişan hale gelmişti. Zühre onu tanıyamadı, dikkatli bakınca Tahir olduğunu anladı. Hemen bin altın atıp, “al benim sevgili efendim üstünü başını düzelt, temizlen. Filan yerde senin dadın var onun evine git, bakalım ayine-i devran ne gösterir?” dedi. Sonra, “belki bir yaramaz adam Tahir’i görür varıp babama söyler, Tahirime zarar verirler” diye pencereyi kapatıp içeri girdi.

  • Cevap:

Bu parçada günümüz yazım ve noktalama kurallarına uymayan kullanımları belirleyiniz.

  • Cevap: Bu metinde tamlama olan “ayine-i devran” sözcük grubunda kullanılan – işareti ve bu şekildeki tamlama günümüzde artık kullanılmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 68 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!