Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 147

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147 Ödev Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ödev Yayınları Sayfa 147

Romanda genellikle insanların serüvenleri, toplumsal olay ya da olgular, insan ilişkileri, farklı duygu ve tutkular ayrıntılı olarak işlenir. Ruhsal çözümlemeler yapılır. Olaylar gerçek hayattan esinlenilerek oluşturulur, metindeki gerçeklik kurmacadır.

Plan: Roman belli bir plana uyularak yazılır. Planlama yapılırken olay örgüsü, kişiler, yer ve zaman belirlenir. Romanda olayların gelişimine bağlı olarak serim, düğüm ve çözüm bölümleri yer alır.

Serim: Romanın giriş bölümüdür. Kişilerin, yer ve zamanın tanıtıldığı bölümdür.

Düğüm: Çatışmanın belirginleştiği, olayların okuyucuda merak uyandıracak şekilde geliştiği bölümdür.

Çözüm: Romanda düğümlerin çözüldüğü bölümdür. Uzun bir romanın çözüm bölümü birkaç paragraf ya da birkaç sayfadan oluşabilir.

Dil ve Anlatım: Yazarın dili kullanma becerisi, kendine özgü anlatım şekli, üslubu oluşturur. Yazar, dili incelikle kullanır. Atasözlerinden, deyimlerden, anlatımı zenginleştiren öğelerden yararlanır.

XVII. yüzyılda Cervantes’in (Servantes) yazdığı Don Quijote (Don Kişot) türün başarılı ilk örneğidir. Roman türünün yetkin örnekleri XIX. yüzyılda verilmeye başlanır. Romantizm ve realizm akımlarının etkisi romanda da görülür.

Roman türü Türk edebiyatına Batı’dan çeviri yoluyla girmiştir. İlk çeviri eser, Yusuf Kamil Pa- şa’nın1859’da Fransız yazar Fenelon’dan çevirdiği Telemaque’tır (Telemak).
İlk yerli roman, Şemsettin Sami’nin 1872’de yazdığı Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat adlı eseridir. Namık Kemal’in 1876’da yayımlanan İntibah’ı ilk edebî romandır. Recaizade Mahmut Ekrem’in 1889’da yayımlanan Araba Sevdası ilk realist romandır.
Servetifünun Dönemi’nde Halit Ziya Uşaklıgil’in Mai ve Siyah) ile Aşk-ı Memnu romanları, türün Batı edebiyatındaki örnekleri kadar başarılıdır.
Millî Edebiyat Dönemi’nde millî heyecanın uyandırdığı bilinçle Türk tarihinin önemli olayları, sosyal hayatta ortaya çıkan yeni durumlar Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halide Edip Adıvar, Reşat Nuri Güntekin gibi yazarlar tarafından işlenir.
Cumhuriyet Dönemi’nde Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk gibi dünyaca tanınan romancılar yetişmiştir.

Konusuna Göre Roman Türleri

a. Macera romanı: Günlük hayatta sık rastlanılmayan ilginç, değişik ve esrarlı olayları konu edinen romanlardır. Macera romanlarında olayların geçtiği çevre çok sık değişir, kahramanlar cesur ve kurnazdır.
Örnek: Robinson Crusoe (Daniel Defoe), Haşan Mellah (Ahmet Mithat Efendi)…

b. Tarihî roman: Tarihî olayları ya da kişileri konu alan romanlardır. Tarihî romanlardaki gerçek, yazarın hayal dünyasında yeniden kurgulanır.
Örnek: lNaverley (VValter Scott), Cezmi (Namık Kemal)…

c. Sosyal roman: İnsanı derinden etkileyen siyasi ve sosyal olayları bazen eleştirel, bazen bilimsel açıdan ele alıp anlatan roman türüdür.
Örnek: Gazap Üzümleri (John Steinbeck), Bereketli Topraklar Üzerinde (Orhan Kemal)…

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ödev Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 147 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Edebiyat Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!